Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η σημασία της Γαύδου και η ΑΟΖ στο επίκεντρο συνεδρίου


Η γεωστρατηγική σημασία της ακριτικής Γαύδου ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργανώνει στο νησί, στις 13 – 16 Ιουλίου, ο γνωστός μαθηματικός, συγγραφέας και ερευνητής κ. Νίκος Λυγερός.
Πρόκειται για το δεύτερο Μaster Class Τοποστρατηγικής και ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού στην διάρκεια του οποίου τα θέματα που θα αναλυθούν είναι: 1. Τοπολογία
2. Θεωρία γραφημάτων
3. Φασματική ανάλυση
4. Θεωρία παιγνίων
5. Στοιχεία τοποστρατηγικής
6. Διαγράμματα Voronoi και 
Α.Ο.Ζ.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη για όποιον επιθυμεί.


Η σημασία της Γαύδου και η ΑΟΖ
Όπως αναγράφει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Λυγερός “όταν εξετάζουμε με ακρίβεια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη βρεθεί στο Ισραήλ και στην Κύπρο, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε επί του πρακτέου την αξία του τετραγωνικού χιλιομέτρου. 
Παραδείγματος χάρη το κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12, έχει ένα εμβαδόν της τάξης των 140Km2. Ενώ το κοίτασμα Αχιλλέας στην ελληνική ΑΟΖ, στην περιοχή του Ιονίου είναι πολύ μεγαλύτερο. 
Αν τώρα εξετάσουμε την περίπτωση της Γαύδου αυτό το μικρό νησί που βρίσκεται μόνο 26 ΝΜ μακριά από την Κρήτη και υπολογίσουμε την πρόσθετη ΑΟΖ που προσφέρει στην Ελλάδα βρίσκουμε ότι το εμβαδόν της είναι 2428Km2. 
Αμέσως με αυτό το στοιχείο καταλαβαίνουμε την αντικειμενική αξία του νησιού για το όλο θέμα της ΑΟΖ ειδικά αν το συνδυάσουμε με τις γνώσεις που έχουμε όσο αφορά στη Μεσογειακή Ράχη. Διότι δεν είναι μόνο ότι έχουμε ένα μεγάλο εμβαδόν που έχει σημασία, αλλά επιπλέον ότι βρίσκεται σε μία πλούσια περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου