Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Χαμός στην Γαλλία με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου



Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα γαλλική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την τιμή που θα ισχύσει από το φθινόπωρο του φυσικού αερίου.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Jean-Marc Ayrault, δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου κοιτάζοντας να διασφαλίσει με κάποιον τρόπο τα 8 εκατ. των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση.
Η υπουργός Ενέργειας, Delphine Batho, ζήτησε από την πλευρά της από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να σεβαστεί την πρόταση της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία πρότεινε η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου να μην είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, δηλαδή να μην ξεπεράσει για το 2012-2013 το 2,0%.
Και αυτό διότι η τιμή του φυσικού αερίου από το 2008 έως το 2012 αυξήθηκε κατά 31,2%, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό επιβαρύνθηκε με επιπλέον 232 ευρώ τον χρόνο για τον λογαριασμό του φυσικού αερίου.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλε η ίδια στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που επίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία.
Στο μεταξύ νέα δεδομένα προκύπτουν ύστερα από την απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το σχέδιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του François Fillon με το οποίο καθοριζόταν ενιαία τιμή για το φυσικό αέριο και μηδενικές αυξήσεις και το οποίο σκοπό είχε να προστατεύσει τους οικονομικά πιο αδύναμους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου