Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΡΑΕ: Μειωμένα 5% τα τιμολόγια φυσικού αερίου


ΡΑΕ: Μειωμένα 5% τα τιμολόγια φυσικού αερίου
Μείωση κατά περίπου 5% στη μέση χρέωση των τιμολογίων χρήσης του συστήματος φυσικού αερίου υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι θα επιφέρει ο νέος κανονισμός τιμολόγησης των βασικών δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), που ανακοίνωσε χθες.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική βασίζεται στο κόστος και επιδιώκει να μην δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους χρήστες και να διευκολύνει τις συναλλαγές φυσικού αερίου, καθώς και την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η αύξηση της περιόδου εξομάλυνσης των τιμολογίων σε είκοσι χρόνια, όπως προβλέπει ο κανονισμός, θα επιφέρει μείωση κατά περίπου 5% της μέσης χρέωσης των τιμολογίων σε σχέση με την εισήγηση που είχει κάνει ο Διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΦΑ) τον Απρίλιο 2012.
Τιμολόγια 
Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε εφαρμογή έξι μήνες μετά τη θέσπιση του κανονισμού τιμολόγησης, ο οποίος καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατάρτισης των τιμολογίων με βάση το νέο σύστημα.
Για την πρώτη κατάρτιση των τιμολογίων, οι τιμές των βασικών παραμέτρων καθορίζονται από τον Κανονισμό. Με εξαίρεση το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), το οποίο αυξάνεται σε 75%, όλα τα υπόλοιπα είναι αυτά που εισηγήθηκε ο Διαχειριστής του Συστήματος. 
ΠΗΓΗ:/www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου