Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Οι Ιρακινοί Στέλνουν Καύσιμα στη Συρία, Στηρίζοντας τον Ασάντ



Το Ιράκ προχωρά στην αποστολή φορτίων καυσίμων στη Συρία, τα οποία χρειάζεται το καθεστώς Ασάντ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πρακτορείων, η Βαγδάτη συμφώνησε τον Ιούνιο να προμηθεύσει 720.000 τόνους πετρελαίου στη Συρία σε μηνιαίες δόσεις, στα πλαίσια μονοετούς συμβολαίου.
Με βάση το συμβόλαιο, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δύο παραδόσεις συνολικού ύψους 14 εκατ. δολαρίων, τα οποία η Συρία κατέβαλε τοις μετρητοίς. Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυτές δεν είναι αντίθετες με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του Ιράκ προκαλεί έκπληξη.
Σημειώνεται ότι το Ιράκ απείχε το 2011 από ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την διαγραφή της Συρίας από τον οργανισμό και επίσης αντιδρά στις προσπάθειες βίαιης απομάκρυνσης του Ασάντ από την εξουσία.
Πάντως, η συμφωνία με το Ιράκ για το πετρέλαιο φανερώνει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση της Συρίας, στην προσπάθειά της να διατηρηθεί στην εξουσία. Οι αναλυτές τονίζουν ότι το συγκεκριμένο ιρακινό πετρέλαιο δεν είναι κατάλληλο για χρήση στα άρματα μάχης, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση ενόψει του χειμώνα, αφού η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια οξεία έλλειψη ενέργειας, ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να προβάλουν τα δυτικά ΜΜΕ.
Τέλος, τονίζεται ότι ο βασικός λόγος που η Συρία δυσκολεύεται να εξασφαλίσει εισαγωγές καυσίμων και πετρελαίου είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κεντρική της τράπεζα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου