Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ενέκρινε η ΕΕ



(UPDATE) Την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κυρίως όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας να πιέσει την Τεχεράνη για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρία χρόνια.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, επικύρωσαν τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στις ήδη εφαρμοζόμενες κυρώσεις, δηλαδή στο πετρελαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο. Οι νέες κυρώσεις αφορούν τις συναλλαγές και το εμπόριο. Απαγορεύονται μεταξύ άλλων οι συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών ενώ ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ιρανικής κεντρικής τράπεζας. Εξαιρέσεις θα γίνονται κατά περίπτωση, για την αποστολή χρημάτων από ιδιώτες ή για ανθρωπιστικούς λόγους, για αγορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ με τα ονόματα εκείνων τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν "παγώσει" και απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη προστέθηκαν ένας Ιρανός υπουργός και 34 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία δεν θα μπορούν στο εξής να παραδίδουν δεξαμενόπλοια στο Ιράν ενώ θα απαγορευτεί και η εξαγωγή υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό ή το βαλλιστικό ιρανικό πρόγραμμα, όπως γραφίτης ή αλουμίνιο. Οι "27" αποφάσισαν επίσης να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου, μια συμβολική κίνηση αφού δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και ευρωπαϊκών χωρών για παράδοση φυσικού αερίου. "Το Ιράν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)", εξήγησαν οι υπουργοί.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου