Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Βουτιά στην αγορά καυσίμων, αλλά κέρδη για τις πετρελαϊκές



Περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 έναντι του 2009, έβαλε στα ταμεία του το κράτος μόνο και μόνο από τις αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων. Την ίδια στιγμή, βουτιά έκανε η κατανάλωση, εξαιτίας της κάθετης απογείωσης των τιμών, με αποτέλεσμα οι συνολικές ζημιές των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών να αυξηθούν από 1,16 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ. Παρά ταύτα, μεγάλες πετρελαϊκές εμφάνισαν ιδιαιτέρως σημαντικά κέρδη. Στο μεταξύ, εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου και νόθευσης καυσίμων.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας STAT BANK, η οποία αναφέρει πάντως, ότι οι 50 εταιρείες του κλάδου διαχειρίστηκαν το αστρονομικό ποσό των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι και ο συνολικός τους τζίρος για το 2011. Στον κλάδο βεβαίως επικρατεί ένας υπερ-συγκεντρωτισμός αφού οι 11 πρώτες διαχειρίστηκαν 12,3 δις. ευρώ. Ο τζίρος αυτός ήταν αυξημένος κατά 5,9% σε σχέση με το 2010.
Την ίδια στιγμή αναφέρει η εταιρεία, οργιάζει η νοθεία καυσίμων. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το  20% του Πετρελαίου, το οποίο πωλείται ως πετρέλαιο Κίνησης είναι νοθευμένο με πετρέλαιο Θέρμανσης ή Ναυτιλίας. Επίσης, περίπου το 2% των πωλήσεων Βενζινών είναι νοθευμένες με συστατικά που δεν έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης ή από εικονικές αφορολόγητες εξαγωγές. Ακόμα, οι πρατηριούχοι που χρεώνουν τον καταναλωτή με επιπλέον ποσότητα από την πραγματικά παραδοθείσα, δηλώνουν ποσότητα παράδοσης από 3,5% έως 7% μεγαλύτερη της πραγματικής. Έτσι, σε τρέχουσες τιμές ο καταναλωτής βενζίνης ζημιώνεται από 6 έως 12 λεπτά ανά λίτρο στα πρατήρια που «πειράζουν» τις αντλίες.
Ακόμα, σημειώνει η εταιρεία, οι 35 από τις 50 πετρελαϊκές εμφάνισαν επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.  Οι εταιρείες που βούλιαξαν στις ζημιές είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καύσιμα, ΕΚΟ και Dracoil. Οι δύο πρώτες ανήκουν στο συγκρότημα των Ελληνικών Πετρελαίων που ελέγχεται από το κράτος και τον όμιλο επιχειρήσεων Σπύρου Λάτση. Στη ζημιογόνο πλευρά της αγοράς βρέθηκαν δύο ακόμη εταιρείες: Η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ και η Jetoil. Η πρώτη που ελέγχεται από τον διεθνή όμιλο επιχειρήσεων του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη προχώρησε σε γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που ενισχύει τη θέση της εταιρείας στην αγορά.
Αντιθέτως, μεταξύ των εταιρειών που εμφάνισαν τα υψηλότερα κέρδη ήταν και οι εταιρείες BP, ΣΕΚΑ, ΣΕΚΑΒΙΝ, Shell, ΕΤΕΚΑ, Αργώ, Revoil, Cyclon, Elin Oil  και Avin. Από τις παραπάνω εταιρείες οι: ΣΕΚΑ, ΣΕΚΑΒΙΝ, Shell, Cyclon  και Avin ανήκουν οι ελέγχονται από τον όμιλο επιχειρήσεων κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ας σημειωθεί ότι κατά το 2011 η ελληνική βιομηχανία Μότορ Όιλ που  κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη. Ιδιαίτερα σταθερή εμφανίζεται η πορεία της εταιρείας εμπορίας καυσίμων ΕΤΕΚΑ, συμφερόντων του κ. Γιώργου Σπανού. Από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες, η ΕΤΕΚΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση κερδών.
 ΠΗΓΗ:antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου