Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ



Λήγει σήμερα (μετά την ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ) η προθεσμία για την παρουσίαση των συμμαχικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Η επόμενη προθεσμία είναι εκείνη της 5ης Νοεμβρίου, οπότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές αλλά και να παρουσιάσουν το ενδεικτικό στρατηγικό τους πλάνο για την εταιρεία. Αμέσως μετά οι ενδεικτικές προσφορές και τα business plans θα αξιολογηθούν ώστε να καταρτιστεί η short list και να ξεκινήσει η διαδικασία (data room, ενημερωτικές συναντήσεις κλπ) ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν οριστικές προσφορές.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και του Ταμείου είναι να δώσει παράταση ολίγων ημερών (7 έως 10) και στην προθεσμία της 5ης Νοεμβρίου, καθώς η κινητικότητα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο και η αβεβαιότητα για την υπόθεση «έκθεση τρόικας – εκταμίευση δόσης – επιμήκυνση» βαραίνει το κλίμα και επηρεάζει τις προθέσεις των ενδιαφερομένων.
Το ενδιαφέρον των 14 ξένων και εγχώριων ομίλων που εκφράστηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στη δεύτερη. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο, ενώ συζήτησαν πολλοί με πολλούς, τελικά ο μόνος «σίγουρος» παίχτης είναι ο Ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, ο οποίος μάλιστα, εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα εμφανιστεί μόνος στο διαγωνισμό και όχι με συμμαχικό σχήμα.
Κινητικότητα υπήρξε και από τις Ιταλικές ENI και EDISON, την Ισραηλινή ISRAEL CORPORATION και τους δύο ελληνικούς ομίλους (αφενός τη συμμαχία Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη και αφετέρου τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ). Κοινός παρανομαστής η εξασφάλιση ρόλου, κυρίως μέσω της ένταξης σε κάποιο ισχυρό άρμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δεν αποκλείεται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί άλλωστε καταβολή χρημάτων ή άλλου τύπου δέσμευση, να εμφανιστούν κάποιοι  ενδιαφερόμενοι, με το ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης, όμως, να μετατίθεται για αργότερα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου