Ο σκοτεινός και συγχρόνως κεντρικός ρόλος της Κομισιόν στο ξεπούλημα των πολύτιμων φυσικών πόρων της χώρας αποκαλύφθηκε, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι εκείνη είναι που μας έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και απαιτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την απάντηση που έδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου το διευθυντήριο του επιτρόπου Όλι Ρεν στην επιστολή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που υπογράφουν περισσότερες από 20 οργανώσεις πολιτών από όλη την Ευρώπη, «η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών ύδρευσης, μπορεί να αποφέρει οφέλη στην κοινωνία, αν γίνει με προσοχή».
Διάσωση… πακέτο
Η Κομισιόν ξεκάθαρα αποκαλύπτει, παραβιάζοντας ακόμα και ευρωπαϊκές Οδηγίες, ότι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης είναι μια από τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται μέσω των «πακέτων διάσωσης» σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που λαμβάνουν δάνεια στο πλαίσιο της κρίσης χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο τελεσίγραφο της Κομισιόν έσπευσε αμέσως να συμμορφωθεί η κυβέρνηση και να απαλείψει ακόμα και το λεγόμενο ποσοστό ασφαλείας του ελληνικού Δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες κοινής ωφέλειας.
Οι εγκέφαλοι της «σωτηρίας» της χώρας με το πρόσχημα ότι ακόμα και η μίνιμουμ συμμετοχή του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αποτρέπει τους επενδυτές, με ρύθμιση κατήργησαν το ελάχιστο ποσοστό και προχωρούν στην πώληση όλου του πακέτου των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπακούοντας απλώς στις εντολές των Βρυξελλών και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης παγκοσμίως, αποτυχία που «μεταφράζεται» στη γιγαντιαία αύξηση της τιμής του νερού, την υποβάθμιση της ποιότητας και το μπλοκάρισμα όλων των έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Όπως επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 20 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη που πραγματοποιούν εκστρατεία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από την απάντηση της Κομισιόν «λείπει οποιοδήποτε στοιχείο τεκμηρίωσης αυτής της πρακτικής και κανείς λόγος δεν γίνεται για τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Κομισιόν προκειμένου να προχωράει σε επιβολή τέτοιων όρων».
Συγκεκριμένα οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή της ιδιωτικοποίησης του νερού αντίκειται:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου