Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά ΠετρέλαιαΣυνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (Π. Οφθαλμίδη, πρόεδρος, Θ. Κωστόπουλο, οργανωτικός γραμματέας και Αθ. Σταμούλη, γενικός γραμματέας) είχαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα καυτά θέματα του λαθρεμπορίου καυσίμων, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και για τη σημασία που έχει για το κοινωνικό σύνολο ο Δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Πετρελαίων.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια υπογράμμισαν:

1. Τα ΕΛ.ΠΕ. μαζί με την Δ.Ε.Η. είναι οι ποιο σημαντικές εταιρείες του δημόσιου τομέα αφενός λόγω του μεγέθους και αφετέρου λόγω της σπουδαιότητας του αντικειμένου. Μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα από την είσοδο των ιδιωτών στην επιχείρηση αλλά στην ουσία σώθηκε ο ιδιώτης (Λάτσης) ο οποίος σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας. Τα ΕΛ.ΠΕ. παρά την μείωση της εσωτερικής ζήτησης ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξημένα κέρδη EBIDTA 272 εκατομμύρια ευρώ έναντι 217 εκατομμύρια ευρώ το 2011 (αύξηση 25%). Τα κέρδη για το 2013 αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα λόγω του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας το οποίο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της Ε.Ε. και το κόστος αναβάθμισής του ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
2. Σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ότι προφανώς οι κυβερνώντες δεν επιθυμούν να το πατάξουν, καθώς, όπως είπαν, υπάρχουν οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να το πετύχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Οι ίδιοι τόνισαν ότι τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω είναι μεγάλα και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Σημείωσαν μάλιστα ότι δυο είναι οι βασικές «πύλες» του λαθρεμπορίου, η θαλάσσια περιοχή της χώρας και τα τελωνεία στα σύνορα.
3. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η αντιπροσωπεία του σωματείου ανέφερε ότι η κατάσταση με την αύξηση της τιμής του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αλλά και στους βιοτέχνες και επαγγελματίες και για αυτό η απόφαση δεν πρέπει να ισχύσει. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου