Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αμφιταλάντευση ανάμεσα στις ΑΠΕ και τον άνθρακα ή το ενεργειακό δίλημμα της Γερμανίας



Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για απομάκρυνση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια έχει οδηγήσει σε μια σειρά αντιφατικών επιλογών ως προς την επιλογή της τεχνολογίας που θα καλύψει το ενεργειακό κενό.
Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία μια μονάδα άνθρακα ισχύος 2.200 Μεγαβάτ στην Κολωνία, ενώ η κατανάλωση του πλέον ρυπογόνου καυσίμου έχει αυξηθεί κατά 4,9% από την ημέρα που η Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας την επαύριο της Φουκουσίμα.
Η νέα μονάδα θα ηλεκτροδοτήσει 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Οι γερμανικές εταιρειες RWE και Ε.ΟΝ προτιμούν τον φθηνό άνθρακα έναντι του ακριβού φυσικού αερίου, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος των δικαιωμάτων άνθρακα καταρρέει και η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση του ορυκτού γίνεται χωρίς να επισύρει υψηλά “πρόστιμα”.
Παρότι η Γερμανία παρουσιάζεται ως ο μοχλός της “πράσινης” ενεργειακής ανάπτυξης στη Γηραιά Ήπειρο η συμμετοχή του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα ανήλθε σε 30%, το υψηλότερο από το 1969, σύμφωνα με στοιχεία της BP.
Οι γερμανικές επιλογές οδηγούν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 43 εκατ. μετρικούς τόνους το 2012 υπολογίζει η Barclays.
—Πράσινες επενδύσεις
Από την άλλη πλευρά η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW σχεδιάζει να διαθέσει 100 δισ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας.
Εμπόδια στην “πράσινη” επανάσταση που εξήγγειλε η Μέρκελ αποτελούν οι αντιδράσεις από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, ενδοκυβερνητικοί διαξιφισμοί, τα υψηλά κόστη επένδυσης και ενίοτε τα 
ΠΗΓΗ:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου