Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Θετικά βλέπει τελικά τις εξαγωγές αερίου η Επιτροπή Τζέμακ στο Ισραήλ



Με ενδιαφέρον αναμένεται στο Ισραήλ η τελική πρόταση της επιτροπής Τζέμακ, η οποία θα εκτιμήσει πόσο από το φυσικό αέριο που θα παράγει η χώρα θα κατευθύνεται προς εξαγωγή.
Όπως είναι φυσικό, το θέμα αυτό αφορά και την Κύπρο, η οποία θέλει να κατασκευάσει σταθμό LNG, ο οποίος θα τροφοδοτείται και από το Ισραήλ στο μέλλον.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία, η επιτροπή Τζέμακ αναμένεται να προτείνει την εξαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων σε σχέση με όσα υιοθετούσε νωρίτερα.
Οι κοινοπραξίες στην παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούν να εξάγουν περισσότερο από το 50% στην περίπτωση των μεγάλων κοιτασμάτων, 60% στα μεσαία κοιτάσματα και 75% στα μικρά.
Άλλο ένα σημαντικό θέμα για το οποίο γίνεται λόγος είναι ο υπολογισμός του ποσοστού εξαγωγών φυσικού αερίου με βάση όχι τα επιβεβαιωμένα, αλλά και τα μη επιβεβαιωμένα αποθέματα στα κοιτάσματα.
Επίσης, η επιτροπή προειδοποιεί την κυβέρνηση για τις συνέπειες της οποιασδήποτε καθυστέρησης στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων: Αν το Λεβιάθαν λειτουργήσει ένα χρόνο μετά το αναμενόμενο, η απώλεια για την ισραηλινή οικονομία θα είναι της τάξης των 400-700 εκατ. δολαρίων, αναλόγως των συνθηκών. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου