Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Έρευνα: Η Χημειοθεραπεία ίσως…καθιστά πιο ανθεκτικά τα καρκινικά κύτταρα



Η χημειοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει πιθανότητα κατά την έκθεση του ασθενούς στην χημειοθεραπεία οι κακοήθεις όγκοι να γίνουν περισσότεροι ανθεκτικοί.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Πίτερ Νέλσον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Hutchinson του Σιάτλ, επισημαίνουν ότι η χημειοθεραπεία δύναται να ωθήσει τα υγιή κύτταρα γύρω από την περιοχή του όγκου να παράγουν μια πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αυξηθούν. Η σχετική τους μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».
Η έρευνά τους έδειξε ότι τα ινοβλαστικά κύτταρα που, υπό κανονικές συνθήκες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ενός τραύματος και στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στην αναδημιουργία των συνδετικών ιστών. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι  η χημειοθεραπεία έχει βλαβερή επίδραση σε αυτά τα υγιή κύτταρα με αρνητική συνέπεια  την παραγωγή έως 30 φορές περισσότερη ποσότητα μίας πρωτεΐνης (WNT16B) από ό,τι θα έπρεπε. Αυτή η πρωτεΐνη, με τη σειρά της, τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα βοηθάει να επεκταθούν στον υγιή ιστό που τα περιβάλλει, αυξάνοντας έτσι την αντίστασή τους στη χημειοθεραπεία.
Ήδη γνώριζαν οι επιστήμονες  ότι η εν λόγω πρωτεΐνη συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, τώρα όμως συνειδητοποίησαν ότι ενισχύει και την αντίσταση στη χημειοθεραπεία και πλέον ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν αυτούς τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης και αντίστασης. Ο επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Νέλσον, ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναζητηθούν αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτεΐνης ή, εναλλακτικά, ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μικρότερες και λιγότερο τοξικές δόσεις κατά τη χημεία. 
ΠΗΓΗ:pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου