Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κατηγορούμενοι Αθανασόπουλος – Μέργος για τη ζημιά 100 εκατ. στη ΔΕΗ

Παρά την άσκηση ποινικής δίωξης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο γ.γ. Οικονομικών «Mr. 586 ευρώ» δεν έχουν το φιλότιμο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους!

Κατηγορούμενοι Αθανασόπουλος – Μέργος για τη ζημιά 100 εκατ. στη ΔΕΗ

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκαλεί στην κυβέρνηση η παρουσία τόσο του κ. Γιώργου Μέργου στη θέση του γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και του κ. Τάκη Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από τις διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου.
Τις διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας κατά των προσώπων που συμμετείχαν τότε στη διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε το 2007 σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της Μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Εκείνο το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 6 Φεβρουαρίου 2007 και συμμετείχαν τα εξής πρόσωπα, τα οποία σήμερα διώκονται:
Παναγιώτης Αθανασόπουλος (νυν πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ),
Νικόλαος Χατζηαργυρίου,
Σπυρίδων Ευσταθόπουλος (νυν γ.γ. Βιομηχανίας),
Μιχαήλ Κορτέσης,
Ευάγγελος Μαγειρος,
Γεώργιος Μαρινίδης,
Ιωάννης Παναγόπουλος,
Ιωάννης Τσαρούχας,
Γεώργιος Μέργος (γ.γ. υπουργείου Οικονομικών),
Ιωάννης Γιαννίδης,
Κωνσταντίνος Μίχαλος (ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ).
Απορίες προκαλεί το γεγονός ότι στους ποινικούς διωκώμενους υπάρχουν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο οποίος έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις, τη συμπεριφορά και την πορεία του σε διάφορα θέσεις του δημοσίου.
Όπως λένε έγκυρες πηγές, το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο για τους κ.κ. Αθανασόπουλο και Μέργο εξ αιτίας μιας ακόμα υπόθεσης που έχει ζημιώσει τη ΔΕΗ και αφορά στο σκάνδαλο με την κατασκευή του ΑΗΣ Ρόδου, από την οποία η δημόσια επιχείρηση έχει ζημιωθεί κατά 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με καταγγελίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρης επιβεβαίωση για “Newsbomb.gr”
Το “Newsbomb.gr” έχει αναδείξει πτυχές αυτής της υπόθεσης που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή του κ. Μέργου στη διοίκηση της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2011 που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της ΔΕΗ αντέδρασαν μετά την πρώτη αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας ζητώντας την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στην υπόθεση.
Ο εισαγγελέας κ. Κορέας άσκησε επίσης ποινική δίωξη εναντίον του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ κ. Ιωάννη Μυτιληναίου, αδελφού του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.
Οι διώξεις του αφορούν σε:
 1. Απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου, από την οποία η ζημία της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, για όσους συμμετείχαν στο δ.σ. της Δημόσιας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού.
 2. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη για τον κ. Μυτιληναίο.
Το πολιτικό ζήτημα, ωστόσο, υπάρχει και πρέπει να λυθεί πριν η υπόθεση εξετασθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Γιατί δεν έχουν παραιτηθεί
Πώς και για ποιους λόγους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε σημαντικές θέσεις πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία εμπλοκής σε υποθέσεις οι οποίες προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο.
Ποιος εγγυάται ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας εφ’ όσον διώκεται και ποινικώς για απιστία προς την υπηρεσία με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου; Μήπως έχει την κάλυψη των πολιτικών προϊσταμένων του όσο παραμένει στο θώκο αυτό;
Δεν περιμέναμε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας ο κ. Γιώργος Μέργος, ωστόσο προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η παραίτησή του από τον άμεσο προϊστάμενό του, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα εφ’ όσον υπάρχει η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τον ΑΗΣ Ρόδου.
Πώς δικαιολογεί ο νυν γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών το θόρυβο που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του στο δ.σ. της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2009 οπότε τοποθετήθηκε στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»; Πόσα έχει κοστίσει ο κ. Μέργος στη ΔΕΗ ενώ έχει συναινέσει σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια δημόσια επιχείρηση την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός;
Από φιλότιμο και μόνο θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί παραιτήσεις των εμπλεκομένων πριν γίνει το σχετικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr”. Ίσως το φιλότιμο δεν περισσεύει στην κυβέρνηση και σε στελέχη της, το πολιτικό κόστος όμως θα το επιβαρυνθεί κάποιος άλλος κι είναι εκείνος που θα τεθεί υπό την κρίση της κοινής γνώμης η οποία εξοργίζεται με την ασυδωσία  των κρατικοδίαιτων και την προκλητικότητα των καρεκλοκένταυρων.  
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

TAP: Oι ενεργειακοί κολοσσοί που ενδιαφέρονται για τη μεταφορά αερίου




Περισσότερες από 20 εταιρείες από την Ευρώπη, αλλά και τα Εμιράτα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά ή εμπορία αερίου.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας market test, μετά την αίτηση της εταιρείας του ΤΑΡ στις ρυθμιστικές αρχές των τριών χωρών που διέρχεται να εξαιρεθείαπό την υποχρεωτική πρόσβαση τρίτων στη χωρητικότητα του αγωγού.

Ζητήθηκε δηλαδή ο αγωγός να λειτουργεί ως ανεξάρτητο σύστημα και να μην υπόκειται στους ρυθμιζόμενους κανόνες για την πρόσβαση τρίτων.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, αυτό που απομένει είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και κυρίως η υπογραφή της συμφωνίας υποδοχής μεταξύ ΤΑΡ και Ελληνικής Κυβέρνησης.Το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν πριν την 31 Μαρτίιου, οπότε θα πρέπει να υποβληθεί στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, ο φάκελος για την αξιολόγηση του αγωγού ΤΑΡ.

Σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον των εταιρειών, αυτές ομαδοποιούνται βασικά σε επιμέρους κατηγορίες.Οι ελληνικές ΔΕΠΑ και Μ+Μ (Μότορ Όιλ και όμιλος Μυτιληναίου) που έχουν άδεια προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου.

Οι μέτοχοι του ΤΑΡ, δηλαδή νορβηγική Statoil , γερμανική E.ON και ελβετική ΑXPO (πρώην EGL), μέλη της κοινοπραξίας που θα παράγει το αέριο στο Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή Statoil, ΒΡ, TOTAL, μεγάλοι προμηθευτές και καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως GDF SUEZ (Γαλία), ΕΝΕL (Ιταλία), Εdison (Ιταλία) Gas Natural (Ισπανία).

Επίσης ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (utilities), όπως Gruppo Hera (Ιταλία) και Repower (Ελβετία).Ενδιαφέρον έδειξαν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και κορυφαίοι traders ενέργειας, όπως η Ολλανδική Vitol, η ελβετορωσική Gunvor και η εταιρεία του Αμπου Ντάμπι World Energy.Τέλος, ειδική περίπτωση είναι η Ionian Adriatic Pipeline, δηλαδή ο σχεδιαζόμενος αγωγός Δυτικών Βαλκανίων, τον οποίο προωθεί η Κροατία και η Βοσνία.

Ο αγωγός θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ στην Αλβανία στο ύψος της πόλης Φίερι και θα διασχίζει το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία με κατάληξη το Σπλίτ Κροατίας, όπου θα συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο της χώρας και τον τερματικό υγροποιημένου αερίου στο νησί Κrk.
ΠΗΓΗ: defencenet





Πρώτη παρουσίαση για το πλωτό terminal της ΔΕΠΑ στην Καβάλα




Η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου της ΔΕΠΑ για τη δημιουργία πλωτής μονάδας LNG στην Καβάλα έγινε χθες, στο πλαίσιο του σεμιναρίου “Energy and Shipping” του ΙΕΝΕ, από το Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της επιχείρησης, Γιώργο Πολυχρονίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, γνωστό με την ονομασία Aegean LNG, αφορά την κατασκευή πλωτού σταθμού, τύπου τύπου FSRU ή LNGRV, στην Καβάλα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, θα προσφέρει μια πολύ καλή λύση για μεταφορά του αερίου προς τη Βόρεια Ελλάδα και προς τα Βαλκάνια εν γένει. Και αυτό διότι ελαχιστοποιεί την απόσταση που πρέπει να διανύσει το αέριο για να φτάσει στους καταναλωτές των περιοχών αυτών. Κατ' επέκταση, είναι εμφανής η στρατηγική σημασία του έργου του πλωτού σταθμού LNG τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τη χώρα μας.
Η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από φέτος και αντιμετωπίζει το έργο ως μια πολύ υποσχόμενη λύση που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναπτυχθεί στο μέλλον στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο ήδη από το το 2015-2016, ώστε να αρχίσει η μεταφορά του αερίου προς την Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια και τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής που ενδέχεται να ενδιαφερθούν για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών.
Όσον αφορά τα μεγέθη, το Aegean LNG προβλέπεται να έχει αποθηκευτική χωρητικότητα 150.000 κ.μ. και να επεξεργάζεται σε ετήσια βάση περίπου 5 δις. κ.μ. φυσικού αερίου. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 250-270 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερο από ότι θα στοίχιζε ένας παραδοσιακός σταθμός LNG στην ξηρά με αντίστοιχο μέγεθος. Μικρό μέρος του κόστους αυτού μπορεί να καλυφθεί από προγράμματα της Ε.Ε., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μεγαααλη αληθεια!

76361_470614406333484_1306269447_n 
ΠΗΓΗ:asimonis.wordpress.com

ΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Πλούσιες επιχορηγήσεις για την Μ.Κ.Ο της Ρεπούση




Πλούσιες επιχορηγήσεις λαμβάνει η Μ.Κ.Ο της βουλευτού Ρεπούση Μαρία, η οποία προφανώς αγνοεί την ρακένδυτη κατάσταση των πολιτών, και συνεχίζει να τους προκαλείμέσω της "κότας με ατα χρυσά αυγά" το Δημόσιο που την χρηματοδοτεί. Δηλαδή οι ίδιοι οι εξαθλιωμένοι πολίτες.

Συνωστισμός κρατικών επιχορηγήσεων για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Ρεπούση
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ρεπούση, εκτός της προσπάθειας για διαστρέβλωση της ιστορίας (συνωστισμός στη Σμύρνη κλπ), ηγείται και της ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με έδρα την Αθήνα.

Δημοσιεύματα του Τύπου όπως και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάνουν λόγο για έναν χορό κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε υψηλούς μισθούς αργόμισθων στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ, με υπερκοστολογήσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, ιστοσελίδων, διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Όλα αυτά συνθέτουν το ανεξέλεγκτο «πάρτυ» της ΜΚΟ της Ρεπούση, ένα πάρτυ το οποίο γίνεται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να μειώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο για το έτος 2011, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» επιχορηγήθηκε και μοιράστηκε το ποσό της τάξεως των 3.800.000 ευρώ, για πρόγραμμα που υλοποίησε, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα» μοιράστηκε 294.872 ευρώ, για ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το trafficking γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών μοιράστηκε 200.000 ευρώ. Ως εταίρος στο πρόγραμμα συνΑΝΑΠΤΥΞΗ μοιράστηκε το ποσό των 720.763 ευρώ. Για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» έλαβε  15% από το ύψος της επιχορήγησης που ανερχόταν στα 380.000 ευρώ, και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέλος στο όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ Έγκλημα από το ΥΠΕΞ: Aναγνώρισαν το Κόσοβο και τα τετελεσμένα του 1999 κατά Σερβίας



Σε πλήρη αρμονία με την γραμμή της Ουάσιγκτον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Ελλάδα κατ'επέκταση προχώρησε στην έμμεση αναγνώριση του Κοσόβου επιτρέποντας την ίδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων.

Πρακτικά αναγνωρίζει ότι είναι θεμιτή η βίαιη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα του πολέμου του 1999 και τον ακρωτηριασμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και βέβαια ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες περιπτώσεις: Αν δεχθούμε ότι μία θρησκευτική ή εθνική μειονότητα έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της απόσχισης της περιοχής στην οποία έχει πληθυσμιακή πλειοψηφία!

Μήπως μας θυμίζει κάτι στα καθ'ημάς η συγκεκριμένη περίπτωση; Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον ερώτημα ή πρόβλημα για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που τα τελευταία 15 χρόνια δείχνει να διοικείται κατ'ευθείαν από την Ουάσιγκτον με εξαίρεση το χρονικό διάστημα που πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Σήμερα λοιπόν και ενώ το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο «υπουργός Εξωτερικών» του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, συναντήθηκαν στην Αθήνα και ανακοίνωσαν ουσιαστικά την σύμαψη διπλωματικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, τόνισε πως η εγκαθίδρυση του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων στην Αθήνα, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς, «αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη είναι βασικό εργαλείο και καταλύτης για την ειρήνη».

Πρόκειται για ολέθρια αντίληψη, αφού ουδέποτε η οικονομία προηγήθηκε της εθνικής πολιτικής και των εθνικών συμφερόντων.

Και αυτό που είπε μπορεί να ίσχυε για την Γαλλία και την Γερμανία, αλλά στα βαλκανικά δεδομένα με τις απειλές κατά τις εθνικής ακεραιότητας κάτι παραπάνω από υπαρκτές, τέτοιες αντιλήψεις μπορούν να λειτουργήσουν όχι απλά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά να οδηγήσουν σε εθνικές τραγωδίες αν στο όνομα της "ανάπτυξης" και της "οικονομικής συνεργασίας" πάμε σε εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις όπως συνέβη εν προκειμένω.

Φυσικά με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε και το δικαίωμα στον αλβανικό αλυτρωτισμό (μην ξεχνάμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα Σ.Μπερίσα και Χ.Θάτσι συμφώνησαν να πάρουν αλβανικά διαβατήρια οι κάτοικοι του Κοσόβου), αναγνωρίστηκε η εγκληματική δράση του UCK κλπ.

Ο Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι "είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες επενδυτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας".

Δηλαδή αν αύριο ακρωτηριαστεί με μια πολύ συγκεκριμένη και στημένη διαδικασία όπως αυτή του 1999, η Θράκη και αποκοπεί από τον εθνικό κορμό και μετατραπεί σε προτεκτοράτο-"ανεξάρτητο κράτος",  δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα αν π.χ. η Ρουμανία διακρίνει "εμπορικές ευκαιρίες" και αναγνωρίσει τον ακρωτηριασμό από τον εθνικό μας κορμό. Και δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα γιατί κι εμείς το ίδιο πράξαμε με την Σερβία.

Ο κ. Χοτζάι, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνάντηση και χαρακτήρισε «μεγάλη» τη σημερινή μέρα, εξέφρασε "την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του προς το Κόσοβο στο παρελθόν" (σ.σ. ουδέποτε ο ελλληνικό λςαός από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά ποστήριξαν το Κόσοβο και την αποκοπή του από την νΣερβία) και "τη βοήθεια των Ελλήνων στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων κλπ. στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κόσοβου, ενώ εξάφρασε την επιθυμία για μεγαλύτερη συνεργασία".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ποτότσνικ προς Χουντή: Η Κομισιόν Δεν Δύναται να Ρυθμίζει τις Τιμές του Πετρελαίου Θέρμανσης στα Κράτη-Μέλη




«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Η αρμοδιότητα αυτή έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη».

Αυτή ήταν η απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος , μέσα από γραπτή επιστολή του, ζητούσε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή διαφορετικά να προτείνει η Επιτροπή «άλλα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών για θέρμανση του ελληνικού λαού».

Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ:

«Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να έχει λάβει απόφαση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να καλύπτει τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών σε θέρμανση, ούτε η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει διατάξεις για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών. Η οδηγία 2009/72/ΕΚ1 καλύπτει πράγματι την πρόσβαση στην ενέργεια από ευρύτερη σκοπιά απαιτώντας την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται. Ωστόσο, με βάση την εν λόγω νομοθεσία (άρθρο 3 παράγραφος 8), η σχετική αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Πανευρωπαική Συλλογή Υπογραφών ΕΝΑΝΤΙΑ στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού


forkeratea


Η Κομισιόν προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη περισσότεροι από 850.000 Γερμανοί έχουν υπογράψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη, αλλά μόλις 719 Έλληνες! Δεν είπαν βέβαια και τα ΜΜΕ τίποτα γι αυτό!
Η συλλογή υπογραφών γίνεται εντός επίσημου ευρωπαϊκου θεσμικού πλαισίου. 
Μόλις συγκεκντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 7 χώρες, τότε δεσμεύεται η Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα! Τον ελάχιστο αριθμό έχουν πιάσει ήδη οι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος έχουν τον χαμηλότερο αριθμό υπογραφών!
Ενημερώσου, αν συμφωνείς ψήφισε*
http://www.right2water.eu/el
*Βάσει των νόμων της Ελλάδας, για να είναι έγκυρη η υπογραφή σου στην επίσημη αυτή διαδικασία, πρέπει να βάλεις και τα στοιχεία ταυτότητάς σου (άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν το ζητούν αυτό). Μόνο για τα στοιχεία ταυτότητας επιλέξτε αγγλικό πληκτολόγια και γράψτε τον αριθμό με τη μορφή:
AB 123456   ΟΧΙ AB123456   ΟΥΤΕ Α Β 123456
Σχετικοί σύνδεσμοι ενημέρωσης:
http://www.right2water.eu/el
http://ecology-salonika.org/
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: “Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όχι στην παραχάραξη των αποφάσεων του Συνεδρίου

       Όχι στον εξευτελισμό της εκλογικής διαδικασίας

       Όχι στα «στημένα» κομματικά όργανα 

Με απόφασή του το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θέσπισε ασυμβίβαστα και απέκλεισε όσους κατέχουν έμμισθες κρατικές θέσεις να είναι μέλη της Κ.Π.Ε.

Περιέργως οι παραχαράκτες και εκλογομάγειροι της Ιπποκράτους,  σε αγαστή συνεργασία με τη διορισμένη Ε.Κ.Α.Π., προχώρησαν σε μια αυθαίρετη και προκλητική παρερμηνεία της απόφασης.

Το ασυμβίβαστο μεταξύ κρατικής θέσης και μέλους της Κ.Π.Ε., έγινε ποσόστωση 25%, έγινε δηλαδή η πρόταση Πρωτόπαπα που απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Συνέδριο!

Περίεργο θα ήταν να συμβαίνουν αυτά σε άλλα κόμματα, όχι όμως στο ΠΑΣΟΚ το εθισμένο στον  κυβερνητισμό, την κομματική συναλλαγή και σε ανθρώπους που σχεδιάζουν στο παρασκήνιο τον πλήρη εξευτελισμό του.

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος! Δεν υπάρχει καμία πολιτική και ηθική αναστολή πλέον.

Αφού οδήγησαν ένα Συνέδριο στη σιωπή και  στην ελεγχόμενη λήψη αποφάσεων, οδηγούν και την εκλογική διαδικασία στην απαξίωση και τη νόθευση της πραγματικής θέλησης των συνέδρων.

Εκφράζουμε την οργή , την αγανάκτηση και την πλήρη  αντίθεσή μας με αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.

Ζητούμε να ισχύσει  ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η απόφαση του Συνεδρίου.

Ζητούμε την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας που έχει βάναυσα πληγεί.

Ζητούμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του συνεδρίου για τη μη συμμετοχή κανενός μέλους της ΚΠΕ στο κράτος.

Ζητούμε τον διαχωρισμό κόμματος – κράτους όπως αποφάσισε το συνέδριο.
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Πρόγραμμα μαθητείας με 300 ευρώ το μήνα για απόφοιτους τεχνικής εκπαίδευσης




Απόφοιτοι της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται πέντε μέρες την εβδομάδα για έξι ώρες και με 300 ευρώ το μήνα μέσω του προγράμματος μαθητείας που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα έχει στόχο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και υλοποιείται στο… πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέσω αυτού του προγράμματος το Υπουργείο προσπαθεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους απόφοιτους της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στον παραγωγικό τομέα και ειδικότερα σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις κλάδων σχετικές με τις σπουδές τους, ενισχύωντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι απόφοιτοι της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2 σχολικών ετών, δηλαδή 2010-2011 και 2011-2012, καθώς και οι μαθητές του σχολικού έτους 2009-2010, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2013, ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να εγγραφούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.mathiteia4u.gov.gr μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Η μαθητεία θα γίνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για έξι μήνες, και οι απόφοιτοι θα απασχολούνται πέντε μέρες την εβδομάδα για έξι ώρες. Επίσης οι μαθητευόμενοι θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως από το ίδιο το πρόγραμμα ενώ θα καλύπτεται και η ασφάλιση τους στο ΙΚΑ, για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται περιοδικά σε κύκλους (περίπου ανά δίμηνο) με στόχο να χρηματοδοτηθούν έως 8.358 υποτροφίες αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στον Α’ κύκλο του προγράμματος έχουν εγγραφεί 368 επιχειρήσεις προσφέροντας 531 θέσεις σε όλη την Ελλάδα και υπολογίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το πρόγραμμα της μαθητείας να ξεκινήσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

ΠΗΓΗ: oforotexnis.gr 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Σε χαμηλό 45 ετών ο πληθωρισμός!



Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, είναι ενδεικτικός της πρωτοφανούς καθίζησης της ζήτησης και λιγότερο της υγείας του ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης χρημάτων του Έλληνα καταναλωτή είναι ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,1% από το 0,2% τον προηγούμενο μήνα, δηλ. στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1968!

  Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε, αντίθετα, στο 0,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο που ήταν στο 0%.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Η Ελλάδα διεκδικεί τον ενεργειακό της πλούτο»




 Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει σε δημοσίευμά της, ότι "η χρεωμένη Ελλάδα διεκδικεί τώρα ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στη Ανατολική Μεσόγειο ελπίζοντας να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γεγονός που μπορεί να την φέρει αντιμέτωπη με την Τουρκία", υποστηρίζοντας μάλιστα πως, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει σχετική κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς.

  “Η Ελλάδα επαναφέρει τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χρεωμένη χώρα ελπίζει να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ένα σχέδιο που κινδυνεύει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Αγκυρα”, αναφέρει η WSJ.

  Προσθέτει μάλιστα πως ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει σειρά δημοσίων δηλώσεων -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- παραπέμποντας σε μία παλιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει.

  “Η Αθήνα έχει οικοδομήσει επίσης την στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και επιταχύνει μία διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη”, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

  Το θέμα ανακίνησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη όπου κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

  H WSJ αναφέρει ακόμη πως εάν τελικά υπάρχουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε με την εκμετάλλευσή τους η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μία βαθιά οικονομική ανάσα.

  "Για την Ελλάδα αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια", επισημαίνει η WSJ προσθέτοντας πως "περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων -εάν αποδειχθούν- θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη , η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Προκήρυξη για την πρόσληψη Χειριστών Λειτουργίας Βορρά



Ο Όµιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ένας από τους µεγαλύτερους βιοµηχανικούς και εµπορικούς Οµίλους στην Ελλάδα, επιθυµεί να προσλάβει Χειριστές Λειτουργίας για την κάλυψη θέσεωεργασίας στο Βιοµηχανικό Συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης. 
 ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΡΡΑ (ΧΛΒ2) 
Πατήστε εδώ για την σχετική προκήρυξη.
Πατήστε εδώ για το σχετικό έντυπο αίτησης

ΠΗΓΗ;helpe.gr

Μ. Παπαγεωργίου: Καταργείται ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους στο Φ. Αέριο από το 2014



Σε πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους που ισχύει για τις ιδιωτικές εταιρίες φυσικού αερίου θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος την 1.1.2014 σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Ασηκάκη Παπαγεωργίου στην Βουλή.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, είπε «επιχειρούμε σύγκρουση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν και τις στρεβλώσεις. Θα πρέπει να γίνει αλλαγή των δεδομένων αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου ενέργειας για να έχουμε βιώσιμη αγορά με πυλώνα την ΔΕΗ και τους άλλους παίκτες . Προς άρση των δομικών προβλημάτων θα προχωρήσουμε άμεσα σε 50% μείωση του μεταβλητού κόστους η οποία μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2013. Ενώ από 1.1.2014 θα μηδενιστεί».

Να σημειωθεί ότι ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί προ εξαετίας ως προσωρινό μέτρο με το οποίο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μονάδων φυσικού αερίου αμείβονται με το μεταβλητό κόστος της μονάδας τους πλέον 10% ως ποσοστό προσαύξησης.

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «για τις αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου συνεργαζόμαστε με την ΡΑΕ και η πρώτη φάση έχει τελειώσει. Αυτές τις ημέρες η ΡΑΕ όρισε ομάδες εργασίας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την χονδρεμπορική αγορά ενέργειας και τις δημοπρασίες λιγνιτικών προϊόντων». 
ΠΗΓΗ:.energia.gr