Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

“Πράσινο ξέπλυμα”: Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης παράγουν μόνο 0,3% ανανεώσιμη ενέργεια, παρά τις παραπλανητικές δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές

 






Δώδεκα από τις κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης εξαπατούν το κοινό σχετικά με την προθυμία τους να περιορίσουν τις κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους μέσω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανέδειξε ..

ανάλυση από το γραφείο της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Η νέα έκθεση “Η βρώμικη δωδεκάδα: το πράσινο ξέπλυμα 12 ευρωπαϊκών εταιρειών ορυκτών καυσίμων”, ανέλυσε τις ετήσιες εκθέσεις του 2022 έξι παγκόσμιων μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων και έξι ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποκαλύπτοντας ότι ένα ελάχιστο 0,3% της συνολικής παραγωγής ενέργειας που παρήγαγαν το 2022 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας[1].

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 7,3% (6,57 δισ. ευρώ) των επενδύσεων των 12 εταιρειών το 2022 κατευθύνθηκε προς την πράσινη ενέργεια – το υπόλοιπο 92,7% (81,52 δισ. ευρώ) χρηματοδοτεί τη συνήθη δραστηριότητα των ορυκτών καυσίμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την επέκτασή της [2]. Ζητάμε την αυστηρή ρύθμιση των εταιρειών αυτών, ώστε να αποτραπεί η ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή του κλίματος από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και έναν ξεκάθαρο και δεσμευτικό οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του ορυκτού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.





Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων υπονομεύουν την κλιματική δράση μέσω ενός κοκτέιλ από “πράσινες” ορολογίες, προωθώντας επικίνδυνους αντιπερισπασμούς όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και η αντιστάθμιση άνθρακα, παραπλανητικά διαγράμματα των δραστηριοτήτων τους και δημοσιεύοντας μόνο μερικά από τα στοιχεία τους ώστε να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ουσιώδη αλλαγή της κύριας δραστηριότητας της βιομηχανίας, ώστε να συμμετάσχει και η ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, η BP, η Equinor, η Wintershall Dea και η TotalEnergies στην πραγματικότητα μείωσαν τις επενδύσεις τους σε προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022, σε σύγκριση με το 2021.

Ο Kuba Gogolewski, υπεύθυνος εκστρατείας για οικονομικά θέματα στην Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε: “Καθώς ο κόσμος υποφέρει από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, θανατηφόρες πλημμύρες και κλιμακούμενες καταιγίδες, οι μεγάλες πετρελαϊκές παραμένουν προσκολλημένες στο καταστροφικό επιχειρηματικό τους μοντέλο και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Τα ήδη ανεπαρκή σχέδιά τους για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα κενό κέλυφος – αντί να παρέχουν την απελπιστικά αναγκαία καθαρή ενέργεια, μας ταΐζουν με σκουπίδια οικολογικής πλύσης. Η απροθυμία τους να εφαρμόσουν πραγματικές αλλαγές αποτελεί έγκλημα κατά του κλίματος και των μελλοντικών γενεών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις εταιρείες αυτές, να ρυθμίσουν τις δραστηριότητές τους σε μεγάλο βαθμό και να προχωρήσουν σε σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τώρα, γιατί οι εταιρείες δεν θα αλλάξουν ποτέ από μόνες τους”.

Παρόλο που η πλειοψηφία των 12 εταιρειών που αναλύθηκαν έχουν δεσμευτεί δημόσια να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 – και συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν δημόσια ότι επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – καμία από αυτές δεν έχει αναπτύξει συνεκτική στρατηγική για την επίτευξη των δεσμεύσεών τους. Σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να διατηρήσει ή και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου τουλάχιστον μέχρι το 2030.






“Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έδειξαν στο κοινό ότι είναι ανίκανες να αυτορυθμιστούν. Μείωσαν τις κλιματικές τους φιλοδοξίες, παρόλο που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό ζητάμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρυθμίσουν αυστηρά τη βιομηχανία και να αρχίσουν την ταχεία οικονομική και πολιτική συρρίκνωσή της”, συμπλήρωσε ο Kuba Gogolewski. 

Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικές επενδύσεις σε πραγματικά πράσινες υποδομές. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας με μέτρα για τη μετάβαση των τομέων που ρυπαίνουν περισσότερο, όπως οι μεταφορές (που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της κατανάλωσης πετρελαίου στην ΕΕ). [3]

. Βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη συγγραφή της ανέλαβε ο ειδικός της αγοράς πετρελαίου Dr. Steffen Bukold.

. Δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης

Σημειώσεις


[1] Για την παρούσα έκθεση αναλύθηκαν τα κέρδη, τα έσοδα και οι επενδύσεις των ακόλουθων 12 εταιρειών ορυκτών καυσίμων:

Έξι λεγόμενες “μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες”: Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni Repsol.

Έξι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και ορυκτού αερίου: OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group και Ina Group. 

[2] Μέση συναλλαγματική ισοτιμία το 2022: 1,0538 USD = 1 ευρώ – οι ποσοστιαίες εκφράσεις είναι στρογγυλεμένες και ο μέσος όρος είναι μη σταθμισμένος.


Από το greenpeace.org


[3] Κατανάλωση πετρελαίου σε συγκεκριμένους τομείς σε ποσοστό, EU-27, 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου