Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί πάει να γίνει πανάκριβη η κατασκευή και η παραγόμενη ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα – Οι περιπτώσεις Orsted, Vattenfall και Equinor





 Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας κρούουν συναγερμό σχετικά με την κλιμάκωση του κόστους των προϊόντων, των εξόδων κατασκευής και της αστάθειας των τιμών, τα οποία είναι έτοιμη να επηρεάσουν σημαντικά τις μελλοντικές προσπάθειές τους.

Μια εντυπωσιακή οικονομική ανατροπή τις τελευταίες ημέρες προήλθε..

από το σκανδιναβικό υπεράκτιο αιολικό “μεγαθήριο”, Orsted, ο οποίος είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να πέφτει κατά πάνω από 25%, γεγονός που αποδίδεται σε αυξημένες εκτιμήσεις παγκόσμιων δαπανών και πιθανά ζητήματα οικονομικών υποχρεώσεων στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, ο σουηδικός όμιλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Vattenfall έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη ενός μεγάλου υπεράκτιου αιολικού έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Vattenfall ανέφερε το αυξημένο κόστος κατά 50% και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ως κύριους λόγους, υπερβαίνοντας σημαντικά τις συμφωνημένες σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Σε αναφορές που υποβλήθηκαν στη ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, άλλοι σημαντικοί κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών, όπως η ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor και η βρετανική πετρελαϊκή BP, ζήτησαν επίσημα μια εκπληκτική αύξηση 54% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε τρία προγραμματισμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Αυτά τα έργα, γνωστά ως Empire Wind 1, Empire Wind 2 και Beacon Wind, που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης, διαθέτουν συνολικά ισχύ 3,3 GW (3300 MW).

Σύμφωνα με την κατάθεση της Αρχής Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA), η υλοποίηση του αιτήματος της Empire/Beacon θα είχε ως αποτέλεσμα μέση αύξηση των τιμών κατά 54% σε όλο το χαρτοφυλάκιό τους.


Που αποδίδεται η αύξηση

Συγκεκριμένα, η τιμή  για το Empire Wind 1 αναμένεται να αυξηθεί από 118,38 $ ανά μεγαβατώρα (MWh) σε 159,64 $/MWh, το Empire Wind 2 από 107,50 $/MWh σε 177,84 $/MWh,και Beacon Wind σε προβλεπόμενη τιμή 190,82 $/MWh, σε σύγκριση με την προηγούμενη τιμή του 118,00 $/MWh.

Και οι δύο ευρωπαίοι προγραμματιστές αποδίδουν ειλικρινά αυτές τις αυξήσεις στον «πληθωρισμό, τις παγκόσμιες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υψηλά επιτόκια που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τον επιταχυνόμενο ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης».


Απομείωση 2,3 δισ.!

Η δανέζικη Orsted αποκάλυψε στις 29 Αυγούστου ότι θα χρειαζόταν να εγγράψει απομείωση 16 δισεκατομμυρίων κορωνών της Δανίας (που ισοδυναμεί με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της αξίας της μετοχής της.

Η Equinor και η BP, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφέρει παρόμοιες απομειώσεις.

Αυτές οι εξελίξεις και οι αρχειοθετήσεις αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα τρέχοντα και μελλοντικά υπεράκτια αιολικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης (επιτόκια) και τα έξοδα προϊόντων (τουρμπίνες και εξαρτήματα) πρόκειται να παραμείνουν επίμονες προκλήσεις.

Βασικοί παράγοντες του κλάδου έχουν εκφράσει την άποψη ότι ενώ στις Η.Π.Α η υπεράκτια αιολική ενέργεια παραμένει μια μακροπρόθεσμη ελκυστική επένδυση, απαιτεί πρόσθετη κρατική στήριξη, κυρίως μέσω φορολογικών κινήτρων ή επιδοτήσεων πιστώσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η Wood Mackenzie για τις παραγγελίες

Όπως σημειώθηκε από τον διεθνή γίγαντα συμβούλων Wood Mackenzie, οι παραγγελίες ανεμογεννητριών παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 12% από έτος σε έτος, φτάνοντας τον εντυπωσιακό όγκο των 69,5 GW.

Οι περισσότεροι νέοι πελάτες και έργα προέρχονται εκτός Κίνας, καταδεικνύοντας ετήσια αύξηση της ζήτησης παραγγελιών που ξεπερνά το 47%, συνολικά πάνω από 25 GW. Ενώ η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά με 44 GW, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικές προβλέψεις ζήτησης και παραγγελιών.

Με τις παγκόσμιες παραγγελίες ανεμογεννητριών να φτάνουν τα 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και τα 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αγορά φαίνεται να πλησιάζει σε ένα πιθανό σημείο θραύσης.

Η αυξημένη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του νόμου για τις επενδύσεις σε υποδομές και τις θέσεις εργασίας, δεν έχει αντισταθμιστεί από επαρκείς επενδύσεις σε μέταλλα, ορυκτά, μεταποίηση,και δυνατότητες εγκατάστασης. Ενώ η χερσαία αιολική ενέργεια, που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη αγορά, μπορεί να υπερηφανεύεται για σχετικά απλή εγκατάσταση, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, ειδικά οι πλωτές πλατφόρμες, είναι ευαίσθητη στις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έλλειψη σκαφών υπεράκτιας εγκατάστασης και η υποδομή για την κατασκευή και τη μεταφορά τους προκαλούν καθυστερήσεις στο έργο. Καθώς οι παραγγελίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, σημειώνοντας αύξηση παραγγελιών κατά 26% από έτος σε έτος το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας το ρεκόρ των 12 GW, η χωρητικότητα για παραγγελίες υπεράκτιων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 48% ετησίως- επί του έτους.Η έλλειψη σκαφών υπεράκτιας εγκατάστασης και η υποδομή για την κατασκευή και τη μεταφορά τους προκαλούν καθυστερήσεις στο έργο.


Από το energymag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου