Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ φέτος, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το εάν η τρέχουσα ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί.

 




Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσει σχεδόν το ρεκόρ των 12,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως φέτος.

Μάλιστα, τα τελευταία πραγματικά στοιχεία, για τον Ιούνιο, έδειξαν ότι το επίπεδο αυτό έχει ήδη..

φτάσει. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής ανοίγουν λιγότερα πηγάδια και κρατούν ανώτατο όριο στις επενδύσεις τους σε περισσότερη παραγωγή. Και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά τον περασμένο χρόνο.

Αυτό δημιουργεί μια μπερδεμένη εικόνα, με αναλυτές διαφορετικών απόψεων να συμβάλλουν σε αυτήν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει τελειώσει και ενώ η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα αυξάνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό από πριν και στη συνέχεια θα μειωθεί.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί, παρόλο που τα χρόνια άνθησης έχουν τελειώσει. Και τα δύο στρατόπεδα έχουν δεδομένα που υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους. Ποιος έχει δίκιο;

Η EIA είπε ότι φέτος, η παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει τα 12,8 εκατομμύρια bpd, κάτι που χαρακτήρισε ετήσιο ρεκόρ, και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 13,1 εκατομμύρια bpd το 2024, που θα ήταν άλλο ένα ρεκόρ.

Η ΕΠΕ είναι μια αρχή για τα δεδομένα πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, και είναι ο επίσημος τηρητής αρχείων για αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, είναι τα ίδια δεδομένα που ανέφερε ο John Kemp του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν προέβλεψε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ πλησίαζε στο αποκορύφωμά της. Ο λόγος για την κορύφωση: οι τιμές του πετρελαίου.

Βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, ο Kemp έγραψε ότι όταν η τιμή του πετρελαίου κορυφώνεται, χρειάζονται περίπου πέντε μήνες για να καλυφθεί και να μειωθεί η δραστηριότητα γεώτρησης. Χρειάζονται επίσης 12 μήνες για να προσαρμοστεί η παραγωγή μετά από μια αιχμή. Σύμφωνα με τον Kemp, οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του περασμένου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα πρέπει να κορυφώνεται αυτή τη στιγμή.

Πράγματι, η δραστηριότητα γεώτρησης μειώνεται, ειδικά στο τμήμα σχιστόλιθου. Κατά τη διάρκεια της σεζόν αναφοράς του δεύτερου τριμήνου, τον Ιούλιο, όλοι οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών πετρελαιοειδών ανέφεραν πιο αργές εργασίες στη Βόρεια Αμερική, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Liberty Energy, Chris Wright, να λέει: «Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, είδαμε μειωμένη δραστηριότητα σπασίματος που οδήγησε σε αύξηση του λευκού χώρου στο ημερολόγιό μας .»

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι εταιρείες E&P ανέφεραν μια αιφνιδιαστική αύξηση στην παραγωγικότητα των φρεατίων καθώς άνοιξαν ακόμη μεγαλύτερες πλευρικές οπές σε οριζόντια πηγάδια στους σχηματισμούς σχιστόλιθου. Αυτή η αιφνιδιαστική αύξηση της παραγωγικότητας σήμαινε ότι μπορούσαν να πάρουν περισσότερο πετρέλαιο από ένα πηγάδι χωρίς επιπλέον κόστος – μια εξέλιξη που θυμίζει τη βιομηχανία σχιστόλιθου μετά το 2014, όταν οι γεωτρύπανοι έκαναν ένα σημαντικό στοίχημα στη μείωση του κόστους μέσω βελτιώσεων της απόδοσης για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις επόμενη πτώση του πετρελαίου.

Επιπλέον, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο Kemp του Reuters, οι τιμές ανεβαίνουν ξανά καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής/εξαγωγών τους, ενώ τα στοιχεία της ζήτησης συνεχίζουν να δείχνουν μια ανθεκτική εικόνα.

Πράγματι, το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν περίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 και, αφού κατέγραψε κάποιες πτώσεις κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα φέτος, διαπραγματευόταν περίπου στα 88 δολάρια το βαρέλι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε τροχιά ανάκαμψης στα 90 δολάρια εάν η εικόνα προσφοράς και ζήτησης παραμείνει αμετάβλητη.

Αυτό σημαίνει ότι η αιχμή της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσει. Ή μπορεί να αποδειχτεί άσχετο εάν οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις όποτε οι τιμές είναι ευνοϊκές—αυτό που κάνει η βιομηχανία από πάντα.

Μια διασκεδαστική πτυχή των τελευταίων τάσεων παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τον περασμένο μήνα, ο Matt Egan του CNN έγραψε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο υπό τον Μπάιντεν από ό,τι επί Τραμπ, παρά τις επικρίσεις για το αντίθετο που προέρχονταν από την ίδια τη βιομηχανία.

Πράγματι, εάν ο ετήσιος μέσος όρος φέτος είναι 12,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η ΜΠΕ, η παραπάνω δήλωση θα ήταν αληθινή. Δεν συμφωνούν όλοι ότι έχει να κάνει με τη διοίκηση, ωστόσο.

«Είναι ίσως λιγότερο για τη διοίκηση στην εξουσία και περισσότερο για την επιχειρηματική φύση της βιομηχανίας πετρελαίου», είπε ο επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Kpler για την Αμερική, Ματ Σμιθ, στο Egan.

Πράγματι, η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ακόμη και με μια κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση να την περιορίσει ουσιαστικά όσο καλύτερα μπορεί για να αντικαταστήσει την εξάρτηση της χώρας από τους υδρογονάνθρακες με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το σοκ στην τιμή του πετρελαίου του περασμένου έτους παρείχε έναν έγκαιρο έλεγχο της πραγματικότητας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την πετρελαϊκή βιομηχανία για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια των Αμερικανών. Χρειάστηκε πολύ πειστικό, καθώς σίγουρα υπάρχουν ζητήματα εμπιστοσύνης μεταξύ του αμερικανικού πετρελαίου και της Ουάσιγκτον, και τελικά, η διοίκηση απέτυχε. Οι παραγωγοί πετρελαίου άρχισαν να αντλούν περισσότερα μόνο όταν αποφάσισαν ότι η τιμή ήταν σωστή, όχι όταν ο γραμματέας Granholm τους κάλεσε να παίξουν μπάλα.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ φέτος θα μπορούσε να φτάσει τα 12,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός παραγωγής που έγινε ποτέ. Η ίδια η ανάπτυξη, ωστόσο, ήταν πολύ πιο μέτρια από ό,τι στα χρόνια της άνθησης, και αυτή η μετριοφροσύνη είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η αγορά πετρελαίου παραμένει ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέρος.

Όσον αφορά το αν είμαστε μάρτυρες της κορύφωσης του αμερικανικού πετρελαίου, ίσως θα ήταν φρόνιμο να του δώσουμε άλλα λίγα χρόνια και μετά να επανεξετάσουμε το θέμα. Οι παίκτες του κλάδου του σχιστόλιθου έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι καλοί στις εκπλήξεις.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου