Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Πώς το AI αναπνέει νέα ζωή στις λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου

 





Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες. Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται δεκτά από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά οι περιορισμοί της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν σε..

επιτάχυνση στην υιοθέτηση μιας σειράς νέων τεχνολογιών, η οποία έκτοτε συνεχίστηκε.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται πλέον ως αλλαγή παιχνιδιών για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη βελτίωση της βιωσιμότητας και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την Mordor Intelligence, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί με CAGR  10,81 τοις εκατό  μεταξύ 2022 και 2027. Και μια πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young έδειξε ότι το 92 τοις εκατό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εταιρείες σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη ή έχουν σχέδια να το κάνουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. 

Παρά την επιταχυνόμενη υιοθέτηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ο ρυθμός με τον οποίο οι εταιρείες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει πιο αργός από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται και εφαρμόζεται σε άλλους τομείς. Ο Kumar Lakshmipathi, κύριος αρχιτέκτονας λύσεων για τις υπηρεσίες Web της Amazon,  εξήγησε  «Στον τομέα της ενέργειας, δεν βλέπουμε την υιοθέτηση όπως θα έπρεπε… Σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες, δεν είναι αυτό που βλέπουμε». 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση της λειτουργικής απόδοσης ή την παροχή πληροφοριών και προβλέψεων. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τη δυνατότητα μείωσης των σφαλμάτων μεταξύ 20 και 50 τοις εκατό. Αυτό θεωρείται όλο και πιο σημαντικό μετά τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Covid. Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και παράδοση ενεργειακών εξαρτημάτων δημιούργησαν σημαντικό ανεκτέλεστο στη βιομηχανία, με πολλές εργασίες να παρουσιάζουν αύξηση κόστους και χρόνου. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των πιέσεων στο μέλλον. 

Οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να συμβάλουν δραματικά στη βελτίωση των προτύπων ασφάλειας, ενισχύοντας τις πρακτικές ESG της εταιρείας και ενδεχομένως αποτρέποντας καταστροφές. Η καλύτερη παρακολούθηση των πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων, μετριάζοντας περαιτέρω την πιθανότητα θεμάτων υγείας και ασφάλειας. Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση αγωγών και άλλων υποδομών για την πρόληψη διαρροών και πετρελαιοκηλίδων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν εκατομμύρια απώλειες καθώς και να αποφύγουν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον. 

Μέχρι σήμερα, μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν τη Shell, την BP και την ExxonMobil. Η Shell εισήγαγε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με περισσότερα από  160 ενεργά έργα  μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες για να μειώσει το κόστος εξόρυξης αερίου και να αυτοματοποιήσει τα συστήματα γεώτρησης για να βοηθήσει τους χειριστές γεωτρήσεων να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον. Έχει επίσης εισαγάγει το πρόγραμμα Shell AI Residency για να προσφέρει στους επιστήμονες δεδομένων και στους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης εμπειρία με μια σειρά από έργα τεχνητής νοημοσύνης στη Shell. Η εταιρεία πετρελαιοειδών χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να προβλέψει τη μεταβαλλόμενη ζήτηση για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας για την κατάλληλη παροχή ενέργειας.  

Εν τω μεταξύ,  η ExxonMobil χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη  για να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα μιας περιοχής για γεώτρηση. Στις πρόσφατες επιχειρήσεις της στη Γουιάνα, η εταιρεία χρησιμοποίησε αυτοματισμό κλειστού βρόχου, ο οποίος ελέγχει τη διαδικασία γεώτρησης χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας επέτρεψε στους εργάτες της εξέδρας να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες σημαντικές εργασίες, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης των μηχανικών να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που μπορούν να διαχειρίζονται μηχανές. Η Exxon χρησιμοποιεί επίσης τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες της στο Permian Basin στις ΗΠΑ για να βελτιώσει την απόδοση. 

Και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP συνεργάζεται με τη Microsoft από το 2017 για να εφαρμόσει τις λύσεις cloud Azure για τη βελτίωση των διαδικασιών γεώτρησης, οδηγώντας σε μείωση του χρόνου γεώτρησης. Έκτοτε, η BP συνεργάστηκε με την Bluware για να χρησιμοποιήσει τη βαθιά εκμάθηση για να βελτιώσει την ερμηνεία των υπόγειων δεδομένων εξαλείφοντας τη χειροκίνητη, χρονοβόρα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων.

Η εταιρεία  επένδυσε επίσης πρόσφατα 5 εκατομμύρια δολάρια  στη χρηματοδότηση της start-up Belmont Technology's Series A για τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών δυνατοτήτων της εταιρείας στην Upstream επιχειρηματική της δραστηριότητα. Αυτό ακολουθεί ένα ευρύ φάσμα άλλων επενδύσεων σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων. Η BP έχει επίσης  δοκιμάσει  το ρομπότ Spot με τεχνητή νοημοσύνη σε ένα από τα διυλιστήρια της, χρησιμοποιώντας το ρομπότ για τη συλλογή δεδομένων, την ανίχνευση ανωμαλιών και εκπομπών και την απομάκρυνση των εργαζομένων από δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. 

Οι καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καθίστανται ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρόνου και του κόστους, καθώς και για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Περισσότερες εταιρείες, μεγάλες και μικρές, είναι πλέον ανοιχτές στην υιοθέτηση της τεχνολογίας AI, ιδιαίτερα μετά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Ωστόσο, η ανάπτυξη της πιο ενημερωμένης τεχνολογίας AI εξακολουθεί να λείπει στον ενεργειακό τομέα, με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. 


Από τη Felicity Bradstock 

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου