Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν απώλειες 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έξοδο από τη Ρωσία

 




Η βιομηχανία πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών BP, Shell και TotalEnergies, ήταν η βιομηχανία που υπέστη τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από την αποχώρηση από τη Ρωσία, μια  ανάλυση  των Financial Times.

Από τις συνολικές απώλειες περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι απώλειες που..

υπέστησαν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40%. Ακολούθησαν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% των συνολικών ζημιών.

Η BP πέρυσι  κατέγραψε  κόστος απομείωσης ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ρωσικές δραστηριότητές της μετά την έξοδό της από τη χώρα. Ο supermajor είχε  μειοψηφικό  μερίδιο στη Rosneft. Το επιτόκιο 19,75% αντιπροσώπευε περίπου το 50% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP και το ένα τρίτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Η Shell  ανέφερε  απομείωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την έξοδό της από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά είπε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τα κέρδη της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η TotalEnergies, από την άλλη, άργησε να βγει. Ο Γάλλος υπερμεγέθων είχε μερίδιο σε ένα έργο LNG υπό την ηγεσία της Novatek και, στα τέλη του 2022, η Total είπε ότι θα το εγκαταλείψει και θα φύγει, παίρνοντας απομείωση 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  καθώς  δεν μπορούσε να το πουλήσει πίσω στη Novatek λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία. .

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η TotalEnergies  δήλωσε  ότι θα υποστεί απομείωση περίπου 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την έξοδό της από τη Ρωσία, η οποία θα καταχωρηθεί στην έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απομείωσης προήλθε από το έργο Arctic LNG 2 της Novatek και η μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου η TotalEnergies έπρεπε να κλείσει με την απόσυρσή της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της FT, το συνολικό κόστος της TotalEnergies για να φύγει από τη Ρωσία ανήλθε στα 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ωστόσο, αυτά ήταν μόνο οι άμεσες επιτυχίες στα supermajor. Οι Financial Times μελέτησαν τις πιο πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις τους για να υπολογίσουν τις ζημίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι χρεώσεις απομείωσης ήταν μόνο η αρχή. Οι υπολογισμοί δεν περιέλαβαν επίσης την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέρυσι.

Αυτή η άνοδος ωφέλησε σίγουρα τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετριάζοντας κάπως το πλήγμα για την BP, τη Shell και την TotalEnergies, αλλά ταυτόχρονα έφερε πλήγμα σε όλες τις άλλες εταιρείες που είχαν ήδη σημείωσε ζημίες δισεκατομμυρίων από την αποχώρησή τους από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η BP, η Shell και η Total έκλεισαν τις μεγαλύτερες μεμονωμένες απομειώσεις στις ρωσικές δραστηριότητές τους όταν αποχώρησαν λόγω του μεγέθους της έκθεσής τους στην τοπική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπερκάλυψαν αυτές τις απομειώσεις, καθώς οι τρεις σημείωσαν συνολικά κέρδη 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, ίσα με περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια και υπερδιπλάσια από το συνδυασμένο κόστος απομείωσης περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Renault, καθώς και οι παραγωγοί χημικών, υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλειες από την έξοδό τους από τη Ρωσία. Υπάρχουν όμως και ορισμένες πολυεθνικές μεγάλες εταιρείες όπως η Nestle και η Unilever που παραμένουν στη Ρωσία. Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Unicredit και Raiffeisen, συνεχίζουν επίσης να δραστηριοποιούνται στη χώρα, αν και και οι δύο δήλωσαν ότι αναζητούν αγοραστή για τις ρωσικές επιχειρήσεις τους.

Οι εταιρείες κοινής ωφελείας όπως η Uniper και η Wintershall Dea έχασαν επίσης δισεκατομμύρια από την έξοδο από τη Ρωσία, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσο με περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη Ρωσία πριν από το 2022 παραμένουν στη χώρα, σύμφωνα με το Kiyv School of Economics, ένα ερευνητικό ινστιτούτο. Πριν από το 2022, αυτές ήταν συνολικά 1.871 οντότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΣΕ.

Μερικές Ιάπωνες μεγάλες εταιρείες ενέργειας παραμένουν επίσης στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της G7, στις οποίες συμμετέχει η Ιαπωνία. Η κυβέρνηση στο Τόκιο πέρυσι έκρινε τα μερίδια που κατείχαν οι ιαπωνικές εταιρείες στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 και Sakhalin-2 ως κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ως αποτέλεσμα,   προσφέρθηκε στους Ιάπωνες μετόχους  σε αυτά  τα έργα να διατηρήσουν τα μερίδιά τους, κάτι που έγινε.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου