Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Η ζήτηση αργού πετρελαίου στην Κίνα υποχωρεί κατά 18,8% τον Ιούλιο

 





Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέα κορυφαία την Τετάρτη με το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, μετά από μια απότομη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ που βοήθησε στην αντιστάθμιση ορισμένων ανησυχιών για..

ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,00 δολ. ή 1,2%, στα 87,17 δολ. το βαρέλι στις 11:06 π.μ. ET (1506 GMT), έχοντας νωρίτερα άγγιξε τα 87,65 δολάρια, το υψηλότερο στις 27 Ιανουαρίου.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,13 δολ. ή 1,4%, στα 84,03 δολάρια. Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ άγγιξε τα 84,65 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ότι και τα δύο θα παραμείνουν ως επί το πλείστον σταθερά.

"Βλέπουμε άνοδο της ζήτησης βενζίνης. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα των αποθεμάτων βενζίνης, τα οποία εξακολουθούν να είναι κάτω από το μέσο όρο", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Οι αγορές υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, υψηλότερη από την αναμενόμενη, κατά 5,85 εκατομμύρια βαρέλια, μετά από μια πτώση ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ βοήθησε στην αντιστάθμιση ορισμένων ανησυχιών για τη ζήτηση αφού τα κινεζικά στοιχεία την Τρίτη έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 18,8% από τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο ημερήσιο επιτόκιο από τον Ιανουάριο.

Υποστηρικτικές τιμές, ωστόσο, ήταν τα σχέδια της κορυφαίας εξαγωγικής χώρας της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία είπε επίσης ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο.

«Η τελευταία ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στη δέσμευση μεγάλων παραγωγών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, να διατηρήσουν την προσφορά υποτονική για έναν ακόμη μήνα», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM.

Το αργό σημείωσε την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενο από τη μείωση των προμηθειών του ΟΠΕΚ+ και τις ελπίδες τόνωσης που θα τονώσουν την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα.

Την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στα προληπτικά μέτρα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, για τη σταθεροποίηση της αγοράς, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.


 (Reuters) 

Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου