Πέρυσι, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τους πολίτες τους να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Επιτέθηκαν επίσης στη Big Oil ότι έκανε δισεκατομμύρια από τη συμπίεση.
Τώρα, η Big Oil είναι αυτή που ζητά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ουσιαστικά, οι supermajor έχουν προτείνει ότι..
οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο από τα προϊόντα τους. Αλλά δεν θέλουν να μειώσουν την παραγωγή.Το φαινομενικά παράδοξο μήνυμα βγήκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από μια διάσκεψη στη Βιέννη, όπου οι ηγέτες του ΟΠΕΚ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους Big Oil από την BP, τη Shell και άλλες εταιρείες πετρελαίου για να συζητήσουν το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας.
Όπως θα περίμενε κανείς σήμερα, το μήνυμα που βγήκε από τη συγκέντρωση ήταν ότι όλοι είναι αφοσιωμένοι σε έναν κόσμο καθαρού μηδέν στο μέλλον, αλλά ότι αυτή τη στιγμή, όλοι δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια για όσους το χρειάζονται, ανεξάρτητα από την πηγή
Αυτό που ήταν, ίσως, λιγότερο αναμενόμενο ήταν η αναφερόμενη έκκληση από την Big Oil προς τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στη μείωση της ζήτησης αντί στον περιορισμό της προσφοράς ως μέσο για να καταστεί δυνατός αυτός ο καθαρός μηδενικός κόσμος. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, εν τω μεταξύ, εστίασαν στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, όχι για να μειώσουμε την ενέργεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιθαμ αλ Γκάις, σύμφωνα με το Euronews . «Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τη μείωση της παραγωγής και τη μείωση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν συμφωνούμε με αυτό το μήνυμα».
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο λόγος που ο ΟΠΕΚ διαφωνεί με αυτό το μήνυμα είναι ότι θα οδηγούσε σε χαμηλότερα κέρδη για τα μέλη του. Ωστόσο, σύμφωνα με την Big Oil, το κίνητρο για τη μετάβαση από την εστίαση στην προσφορά σε μια κατά ζήτηση θα αποφύγει ακόμη υψηλότερα κέρδη για τους παραγωγούς πετρελαίου. Όχι ότι τα στελέχη το έθεσαν κάπως έτσι.
Η αναφορά σχετικά με αυτή την κλήση προέρχεται από το Reuters, στο οποίο για άλλη μια φορά αρνήθηκε η πρόσβαση στη διάσκεψη, αλλά επικαλέστηκε πηγές που ήταν παρούσες εκεί. Και αυτό το κάλεσμα ακολουθεί τις δηλώσεις των στελεχών της Big Oil ότι θα επιβραδύνουν με την απομάκρυνση από την κύρια δραστηριότητά τους.
Από ακτιβιστική σκοπιά, η Big Oil προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανανεωμένη εστίασή της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε μια εποχή που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ. Από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η μείωση της προσφοράς ενός εμπορεύματος, ενώ η ζήτηση παραμένει αμετάβλητη, θα μπορούσε να έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: μια απότομη αύξηση της τιμής αυτού του εμπορεύματος.
Φυσικά, υπάρχει περίπτωση να υποστηριχθεί ότι αυτή τη στιγμή, παρά τη σταθερή και αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο, οι τιμές είναι πιεσμένες - αλλά αυτό συμβαίνει επειδή παράγοντες διαφορετικοί από τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου λειτουργούν, όπως λέγαμε. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την αύξηση του ΑΕΠ στους μεγάλους καταναλωτές, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Υπάρχει όμως και η αντίληψη ότι υπάρχει άφθονη προσφορά πετρελαίου που έχει συμβάλει στην πίεση στις τιμές.
Έτσι, αυτό που βασικά λένε τα στελέχη της Big Oil είναι ότι οι κυβερνήσεις —και οι ακτιβιστές— έχουν το λάθος τέλος: προσπαθούν να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Και αυτή είναι μια προσέγγιση που είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως είδαμε πέρυσι όταν οι ίδιες κυβερνήσεις που επέκριναν τη Big Oil για τα κέρδη της επιδότησαν την κατανάλωση των προϊόντων της Big Oil για να αποφύγουν ταραχές στα χέρια τους.
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη πρόσφατη εκδήλωση, άλλα στελέχη της Big Oil τόλμησαν να πουν μια αλήθεια που λίγοι ηγέτες στη Δύση θα αναγνώριζαν ακόμη και κατ' ιδίαν. Αυτή η αλήθεια ισοδυναμεί με το γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν πηγαίνουν πουθενά τις επόμενες δεκαετίες, ανεξάρτητα από τα σχέδια πράσινης μετάβασης που κάνουν οι κυβερνήσεις.
«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση που πρέπει να προκύψει από αυτό το συνέδριο... είναι ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρειάζονται για τις επόμενες δεκαετίες», είναι το πώς το έθεσε ο John Hess της Hess Corp. «Η ενεργειακή μετάβαση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα και θα χρειαστεί νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν καν σήμερα».
Φυσικά, αυτή θα ήταν μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για έναν υποστηρικτή του κλίματος να υποστηρίξει ότι η Big Oil προσπαθεί να σώσει το μπέικον της όταν ο κόσμος γίνεται vegan, αλλά ακόμη και αυτός ο υποστηρικτής του κλίματος θα δυσκολευόταν να εξηγήσει γιατί, αν ο κόσμος απομακρύνεται από υδρογονάνθρακες, η Κίνα κατασκευάζει εργοστάσια άνθρακα και η Ινδία κατασκευάζει διυλιστήρια.
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν απομακρύνεται από τους υδρογονάνθρακες. Η ζήτηση για πετρέλαιο έχει φτάσει τα 102 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση για φυσικό αέριο εκτινάσσεται επίσης στα ύψη, ιδίως από την Ευρώπη μετάβασης. Η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνεται επίσης μετά από μια πτώση το 2020 - το έτος του lockdown.
Μπορεί να υπάρχει κάτι, λοιπόν, σε μια έκκληση για αντιμετώπιση της ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντί για λιγότερη παραγωγή. Αλλά η αντιμετώπιση της ζήτησης με σκοπό την ουσιαστική αποθάρρυνσή της θα είναι δύσκολη – και επίσης εξαιρετικά αντιδημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων. Η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα που αξίζει να μελετηθεί από άλλες χώρες με μεταβατικό πνεύμα. Δείχνει ότι η επιβολή της μετάβασης κάτω από το λαιμό των ανθρώπων δεν αποφέρει συνήθως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από το oilprice.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου