Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Έσπασε το φράγμα των 100.000 βαρελιών την ημέρα η Energean - Με αυξημένη παραγωγή θα "κλείσει" το έτος

 




Η έμφαση κατά την χθεσινή χρηματιστηριακή ενημέρωση της Energean δόθηκε δικαιολογημένα στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής της εταιρείας για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων με πρόταξη, εννοείται μετά από το Karish που ήδη παράγει και μετά από..

το Karish North που θα ξεκινήσει μέσα στο έτος, της Περιοχής Ολύμπου έναντι του Tanin, με το τελευταίο ουσιαστικά να παραπέμπεται στην επόμενη δεκαετία. 

Οι λόγοι, όπως εξήγησε η εταιρεία, είναι πρωτίστως οικονομικοί, αφού η ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Περιοχής Ολύμπου που ανακάλυψε η Energean στην διάρκεια της περσινής γεωτρητικής καμπάνιας στο Ισραήλ απαιτεί πολύ λιγότερες επενδύσεις, ενώ τα έσοδα δεν υπόκεινται σε royalties. Επιπλέον, όμως, υπάρχει και μια σημαντική γεωπολιτική διάσταση που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου (31 BCM βεβαιωμένα αποθέματα) δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, άρα το φυσικό αέριο που θα παράγεται από αυτά μπορεί να κατευθυνθεί μέσω υφιστάμενων υποδομών είτε προς Αίγυπτο (και από εκεί σε ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υγροποίησή του), είτε προς Ιορδανία καθώς υπάρχει ήδη σύνδεση με τον Arab Gas Pipeline, είτε και προς Κύπρο, εφόσον δημιουργηθεί ο απαραίτητος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς από το Ισραήλ. 



Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση "έκρυβε" και δύο σημαντικά ορόσημα για την εταιρεία που ξεκίνησε την πορεία της πριν από 15 χρόνια από την Ελλάδα: καταρχήν, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η Energean ξεπέρασε τις 100.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο) σε μέση ημερήσια παραγωγή. Αυτό συνέβη στο πρώτο τετράμηνο και αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο στη διάρκεια του έτους θα  ξεπεραστεί, αφού η εταιρεία στην επικαιροποιημένη εκτίμηση που δημοσιοποίησε χθες, προέβλεψε για το σύνολο της χρονιάς μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 125 και 140 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου - πάντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και πάντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε φυσικό αέριο.

Το δεύτερο ορόσημο έχει να κάνει με το ότι συμπληρώθηκε η παραγωγή 1 εκατ, βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων (πολύ καλής ποιότητας πετρέλαια) από το Karish, την οποία στο σύνολό της αγοράζει και εξάγει η Vitol, ένας από τους μεγαλύτερους traders στον κόσμο. 

Ενδιαφέρον είναι, τέλος, το γεγονός ότι η παραγωγή από τις υπόλοιπες χώρες ήταν στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς λίγο κάτω από τις 11.000 βαρέλια ημερησίως. Όπου άλλες χώρες, η Ιταλία, η Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πλέον, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας, θα αρχίσει να προσμετράται η, μικρή έστω συνεισφορά και του Πρίνου, ο οποίος για μια σειρά από λόγους ήταν εκτός παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2021. Πλέον, η μοναδική ελληνική πετρελαιοπαραγωγή από τις αρχές Μαΐου έχει αποκατασταθεί, δίνοντας περί τις 2.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. 


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου