Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του νέου διυλιστηρίου Cabinda στην Αγκόλα βλέπει την έναρξη λειτουργίας του 2024

 




Η πρώτη φάση του νέου διυλιστηρίου Cabinda της Αγκόλας 60.000 bpd φαίνεται να παράγει τα παρθενικά του προϊόντα στα μέσα του 2024, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια αύξηση στα έργα διύλισης πλήττουν το κόστος και τις προμήθειες, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος..

του εργοστασίου.

Το έργο του διυλιστηρίου Cabinda είναι ένα από τα τρία νέα διυλιστήρια που σχεδιάζονται για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου της Αφρικής με στόχο να μειώσει την εξάρτησή του από την εισαγωγή σχεδόν όλων των εγχώριων αναγκών διυλισμένων προϊόντων.

Η πρώτη φάση θα συνεπάγεται την κατασκευή μονάδας αργού 30.000 bpd που παράγει νάφθα, καύσιμο τζετ, ντίζελ και βαρέα καύσιμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Tom Di Giacomo στο περιθώριο συνεδρίου αφρικανικών διυλιστηρίων και διανομέων στο Κέιπ Τάουν.

«Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία (καθώς) αυτό έχει ήδη επηρεάσει τις προμήθειες μας επειδή ορισμένες τιμές έχουν αυξηθεί από τα αρχικά σχέδια δαπανών», δήλωσε ο Ντι Τζιάκομο στο Reuters.

«Η κυβέρνηση της Αγκόλα θέλει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ωστόσο χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για ορισμένες από τις προμήθειες εξοπλισμού, όπως αντλίες και συμπιεστές», πρόσθεσε.

Δημοσιεύματα ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν προηγουμένως προβλέψει ότι η έναρξη των εργασιών θα είναι το 2022.

Περίπου το 90% της χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου για το εργοστάσιο έχει αντληθεί από τον επενδυτικό όμιλο Gemcorp με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως από αφρικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Afreximbank, με το υπόλοιπο 10% να παρέχεται από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο της Αγκόλα Sonangol.

«Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες οριστικοποιούν την αρχική τους δέσμευση χρημάτων που θα είναι το πρώτο τρίτο των χρημάτων που απαιτούνται», είπε ο Ντι Τζιάκομο για το έργο που κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το διυλιστήριο θα προμηθεύεται από τοπικό πετρέλαιο Cabinda που θα αποστέλλεται μέσω υπεράκτιου σημαντήρα πρόσδεσης και εξετάζονται διαφορετικές διαμορφώσεις για τη δεύτερη και την τρίτη φάση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για την κυβέρνηση της Αγκόλα, επομένως προσπαθούμε να εξετάσουμε ακόμη και τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής σε περισσότερα από 60.000 bpd, αν είναι δυνατόν, επειδή έχουμε αρκετή γη διαθέσιμη», είπε.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου