Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Η Berkshire Hathaway αυξάνει το μερίδιό της στο Occidental Petroleum σε πάνω από 23%




 Η Berkshire Hathaway, το επενδυτικό όχημα του Warren Buffett, αγόρασε άλλη μια παρτίδα μετοχών της Occidental Petroleum, ωθώντας το συνολικό της μερίδιο στο 23,1%.

Επικαλούμενο ένα ρυθμιστικό αρχείο, το Reuters ανέφερε ότι..

η επενδυτική εταιρεία είχε αγοράσει 7,9 εκατομμύρια μετοχές της Occidental, πληρώνοντας 466,68 εκατομμύρια δολάρια για αυτές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Berkshire αγόρασε ξανά τη μετοχή της Oxy, με περίπου 5,8 εκατομμύρια μετοχές, για τις οποίες πλήρωσε 350 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από αυτή την πώληση, το συνολικό ποσό των μετοχών που κατείχε η Berkshire στην Occidental ανήλθε σε 200,2 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη νέα αγορά, η συνολική συμμετοχή της Berkshire στην Occidental έχει αυξηθεί σε σχεδόν 201 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της εταιρείας πετρελαίου. Οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου υποχωρούν γενικά αυτή την εβδομάδα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για ανατροπή του τραπεζικού κλάδου.

Η Berkshire Hathaway αγοράζει μετοχές στην Occidental για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, αυξάνοντας το μερίδιό της από κάτω από 14% σε πάνω από 20%. Οι αγορές πυροδότησαν εικασίες ότι η επενδυτική εταιρεία μπορεί να σχεδιάζει να αναλάβει την εταιρεία πετρελαίου, ειδικά μετά την  παραλαβή της  έγκριση να αγοράσει έως και το 50% της Occidental πέρυσι.

Πριν από τρία χρόνια, η Berkshire Hathaway  χρηματοδότησε  την εξαγορά της Anadarko από την Oxy με 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η εταιρεία επενδύσεων έλαβε τα εντάλματα αγοράς μετοχών που θα μπορούσαν να την δουν να αποκτήσει 20% ή περισσότερο στην Occidental.

Η Oxy αγόρασε την Anadarko για  55 δισεκατομμύρια δολάρια  το 2019, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα της ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό, ξεπέρασε τη Chevron, η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα προσφορά για την ενεργειακή εταιρεία.

Μέχρι σήμερα, ως μέρος της συμφωνίας χρηματοδότησης, η Berkshire Hathaway κατέχει προνομιούχες μετοχές Oxy αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εγγυάται για άλλες 83,9 εκατομμύρια μετοχές.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου