Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τα ιρανικά πετροχημικά και το πετρέλαιο με νέες κυρώσεις

 


 


Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρείες που κατηγορούν ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή, πώληση και αποστολή ιρανικών πετροχημικών και πετρελαίου σε αγοραστές στην Ασία, καθώς..

η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις σε έξι κατασκευαστές πετροχημικών με έδρα το Ιράν ή στις θυγατρικές τους και σε τρεις εταιρείες στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη για την παραγωγή, πώληση και αποστολή ιρανικών πετροχημικών και πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων .

Η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ κατά του λαθρεμπορίου πετρελαίου του Ιράν έρχεται καθώς οι προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν έχουν σταματήσει και οι δεσμοί μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Δύσης γίνονται όλο και πιο τεταμένες καθώς οι Ιρανοί συνεχίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Το Ιράν στρέφεται όλο και περισσότερο σε αγοραστές στην Ανατολική Ασία για να πουλήσει τα πετροχημικά και τα πετρελαϊκά του προϊόντα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη στόχευση των πηγών παράνομων εσόδων της Τεχεράνης και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τις κυρώσεις τους εναντίον εκείνων που εν γνώσει τους διευκολύνουν αυτό το εμπόριο», είπε ο Νέλσον.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κίνηση της Πέμπτης στόχευε εταιρείες που το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί ότι εμπλέκονται στη διευκόλυνση της πώλησης και της αποστολής πετρελαίου και πετροχημικών για λογαριασμό της Triliance Petrochemical Co. Ltd., η οποία επλήγη με κυρώσεις από την Ουάσιγκτον το 2020.

Μεταξύ των ιρανικών εταιρειών που στοχοποιήθηκαν ήταν ο παραγωγός πετροχημικών Amir Kabir Petrochemical Co. (AKPC), η θυγατρική του Simorgh Petrochemical Co. και τέσσερις θυγατρικές της Marun Petrochemical Co.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η Triliance αγόρασε πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που παράγεται από την AKPC για αποστολή σε αγοραστές στην Κίνα.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Asia Fuel PTE με έδρα τη Σιγκαπούρη. Ltd., η οποία ήταν επίσης στόχος, για τη διευκόλυνση της αποστολής προϊόντων πετρελαίου αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες στην Ανατολική Ασία.

Sense Shipping and Trading SDN. BHD. στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη Unicious Energy PTE. Ε.Π.Ε. επλήγησαν επίσης με κυρώσεις.

Η δράση δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ όσων πλήττονται από κυρώσεις και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να ασχοληθούν μαζί τους. Όσοι συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές με τις εταιρείες κινδυνεύουν επίσης να πληγούν με κυρώσεις.


(Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου