Ελπίδες γεννούν τα πρώτα ευρήματα των σεισμικών ερευνών, που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας σημείωναν..
πως «οι προσδοκίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι υψηλές». Θέλοντας, μάλιστα, να δώσουν τη βαρύτητα των όσων υποστηρίζουν τόνιζαν ότι «αν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τα δεδομένα, τότε οι ποσότητες είναι ικανές να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατη έκθεση του IEA διαπιστώνει ότι για δέκα χρόνια η Γηραιά Ήπειρος θα έχει κενό της τάξης των 30 δις. κυβικών μέτρων ετησίως, ακόμη και αν επιστρατευτούν για την αντικατάσταση των ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου, ΑΠΕ, βιοαέρια και υδρογόνο.Η πορεία των σεισμικών
Το σεισμογραφικό Sanco Swift της νορβηγικής PGS συνεχίζει τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για προσωρινή παύση της εκτέλεσης των εργασιών λόγω των καιρικών συνθηκών, το σκάφος θα επανέλθει: «Οι σεισμικές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου», σπεύδουν να συμπληρώσουν οι ίδιοι αξιωματούχοι και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί η πρόσκτηση και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το υπέδαφος των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων.
Το γεωτρύπανο
Ως προς το χρόνος εκτέλεσης της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης οι ίδιοι οι αξιωματούχοι την τοποθετούν χρονικά στις αρχές του 2025.
Σύμφωνα με τους ίδιους απαιτούνται αρκετά βήματα, όπως αδειοδοτικά αλλά και η εξεύρεση του ειδικού εξοπλισμού (π.χ. γεωτρύπανο) για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης»
Επενδυτές
Τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης ρωτήθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ για το αν υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους επενδυτές και αν υπάρχουν συζητήσεις με τους υφιστάμενους παραχωρησιούχους.
Απάντησαν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ των εταιρειών, ωστόσο επισήμαναν ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών».
Το rebranding
Στη διάρκεια της σύντομης εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΕΔΕΥΕΠ, ο πρόεδρος Ρίκαρντ Σκούφιας έδωσε έμφαση στο έργο που έχει γίνει στον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων. Όπως τόνισε μέσα σε οκτώ μήνες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν επτά σεισμικές έρευνες όταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια είχαν εκτελεστεί μόλις δύο, είπε κάνοντας λόγο για επίδοση ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Στεφάτος μίλησε για το όραμα της ΕΔΕΥΕΠ που είναι «η συμβολή μέσα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και τις συνέργειες στην περιφερειακή ειρήνη», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νέες δραστηριότητες της εταιρείας που είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Τέλος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισήμανε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την παρουσία των πετρελαϊκών ExxonMobil, Energean και HelleniqEnergy.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου