Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Το Offshore Oil And Gas επέστρεψε

 



Στη συγκέντρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της περασμένης εβδομάδας στο Νταβός, αρκετοί ομιλητές είχαν σκληρά λόγια για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του επικεφαλής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ. Το μήνυμά τους ήταν σαφές: πρέπει..

να σταματήσουμε να παράγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να λύσουμε το κλιματικό πρόβλημα.

Ενώ συνέβαινε αυτό, ωστόσο, ο κόσμος συνέχιζε να χρειάζεται ενέργεια και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνέχισαν να είναι η βέλτιστη μορφή ενέργειας για τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία χρειαζόμαστε ενέργεια. Έτσι, με την πρόβλεψη της ζήτησης —συμπεριλαμβανομένου του IEA— να αυξηθεί φέτος πάνω από τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς, οι νέες γεωτρήσεις ανθούν. Ειδικά offshore.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Oilprice ανέφερε ότι τα αποθέματα των υπεράκτιων εργολάβων γεώτρησης όπως η Transocean, η Valaris και η Noble Corp εκτοξεύονταν στα ύψη εν μέσω ισχυρής ζήτησης για τις υπηρεσίες τους, με τα ημερήσια ποσοστά για γεωτρήσεις να αυξάνονται επίσης.

Τώρα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500.000 δολάρια την ημέρα, από περίπου 400.000 δολάρια αυτή τη στιγμή, με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις να αυξάνονται παντού καθώς η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια ότι πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται, ανεξάρτητα από το τι αποκαλυπτικά οράματα προσπαθούν οι ομιλητές για το κλίμα. να ζωγραφίσει.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όλοι άρχισαν πάλι να κάνουν γεώτρηση ανοικτής θάλασσας και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα πιο αποτελεσματικά γεωτρύπανα και ξαφνικά, μπαμ!» Ο διευθύνων σύμβουλος της Noble Corp Ρόμπερτ Άιφλερ δήλωσε στη Wall Street Journal. «Μετά από οκτώ χρόνια έχουμε ουσιαστικά πλήρη χρήση του στόλου σκαφών γεωτρήσεων υψηλής τεχνολογίας».

Μια συλλογή των μεγαλύτερων συμφωνιών που υπογράφηκαν στον κλάδο των υπεράκτιων γεωτρήσεων πέρυσι ενισχύει την αντίληψη μιας ισχυρής αναζωπύρωσης. Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν το συμβόλαιο της QatarEnergy με την McDermott για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στο North Field, το οποίο ο McDermott είπε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες συμφωνίες στην ιστορία της.

Το Κατάρ συμμετείχε επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια συμφωνία για το 2022, με την ιταλική Saipem, και πάλι για το North Field, κάτι που είναι κατανοητό καθώς η κυβέρνηση του Κατάρ σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής LNG της χώρας από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 110 εκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πολλή δουλειά για εργολάβους υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Η Adnoc ενισχύει επίσης την παραγωγική της ικανότητα με τη βοήθεια των Schlumberger και Halliburton, οι οποίες συνήψαν δύο συμβόλαια με τη μεγάλη εταιρεία των Εμιράτων πέρυσι αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ίδιο ισχύει και για την Aramco, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στα 13 εκατομμύρια συνολικά. Σύμφωνα με την Evercore, το μεγαλύτερο μέρος της νέας δυναμικότητας της Σαουδικής Αραβίας —και των ΗΑΕ— θα προέλθει από υπεράκτιες εξελίξεις.

Η Νορβηγία προσβλέπει επίσης στην ισχυρή επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποιούνται όλες στην ανοικτή θάλασσα, παρά τις προηγούμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο πετρελαίου της Νορβηγίας χορήγησε 47 νέες άδειες εξερεύνησης σε 25 εταιρείες.

Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις ανθούν επίσης στη Βραζιλία, τη Γουιάνα και το Σουρινάμ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η Petrobras της Βραζιλίας είπε ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες μεταξύ 2023 και 2027, με τα περισσότερα χρήματα να διατίθενται για εξερεύνηση και παραγωγή. Η Γουιάνα απολαμβάνει τα αποτελέσματα μιας σειράς υπεράκτιων ανακαλύψεων που αύξησαν τις εξαγωγές πετρελαίου της μικροσκοπικής χώρας κατά 164 τοις εκατό το 2022, με τα έσοδα να αγγίζουν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το Σουρινάμ φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο της Γουιάνας προς τον πλούτο του πετρελαίου, αν και αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις.

Οι προσδοκίες των αναλυτών για την υπεράκτια αγορά γεωτρήσεων φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2019, η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρή και οι εργολάβοι υπεράκτιων γεωτρήσεων αποκομίζουν καλά κέρδη. Η γεώτρηση σε βαθιά νερά είναι ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι από τους αναξιοποίητους πόρους πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Westwood Global Energy Group, περίπου το 90 τοις εκατό των υπεράκτιων εξέδρων εξόρυξης στον κόσμο είχαν συμβόλαιο εργασίας ή λειτουργούσαν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου 60 τοις εκατό πέντε χρόνια νωρίτερα, σημείωσε η WSJ στην έκθεσή της.

Αυτή η αύξηση της ζήτησης για υπεράκτιες γεωτρήσεις, ειδικά σε βαθιά νερά, έχει επίσης αναζωογονήσει τη ζήτηση για γεωτρύπανα που τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ύφεσης της βιομηχανίας που προκάλεσε. Τα πλοία γεωτρήσεων κοστίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για να επανατοποθετηθούν στο διαδίκτυο και οι ιδιοκτήτες απαιτούν τα περισσότερα χρήματα εκ των προτέρων.

Και οι πελάτες τους το πληρώνουν: η WSJ σημειώνει μια συμφωνία μεταξύ της Valaris και της Equinor για ένα γεωτρύπανο που στάλθηκε για γεωτρήσεις στα βαθιά νερά της Βραζιλίας. Από τη συνολική αξία της συμφωνίας - 327 εκατομμύρια δολάρια - 86 εκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν προκαταβολικά, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης του σκάφους.

Έτσι, παρά τις ολοένα και πιο δυνατές εκκλήσεις για αυτό που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το κλείσιμο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πραγματικός κόσμος απαιτεί περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η βιομηχανία αποδίδει. Από τις ακτές της Βραζιλίας μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο, εργολάβοι γεώτρησης εγκαθιστούν εξέδρες για να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Οι αναλυτές το αποκαλούν υπερκύκλο.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου