Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Η TotalEnergies επιταχύνει τις συζητήσεις για τους μισθούς του διυλιστηρίου καθώς συρρικνώνεται η προσφορά καυσίμων



 Η TotalEnergies προσφέρθηκε να προωθήσει συζητήσεις για τους μισθούς, ως απάντηση στα αιτήματα των συνδικάτων, καθώς προσπάθησε να τερματίσει την απεργία που διέκοψε τον εφοδιασμό σχεδόν στο ένα τρίτο των γαλλικών πρατηρίων βενζίνης και οδήγησε την..

κυβέρνηση να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι αποκλεισμοί και συμφωνήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η εταιρεία προτείνει να προχωρήσει έως τον Οκτώβριο η έναρξη των υποχρεωτικών συνομιλιών για τους ετήσιους μισθούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι συνομιλίες ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων είπαν νωρίτερα στο Reuters ότι οι απεργίες που διοργάνωσε η CGT, ιστορικά ένα από τα πιο μαχητικά συνδικάτα της Γαλλίας, θα συνεχιστούν. Έχουν διακόψει τις λειτουργίες σε δύο τοποθεσίες της ExxonMobil καθώς και σε δύο τοποθεσίες της TotalEnergies.

Κατά τη διάρκεια περίπου δύο εβδομάδων βιομηχανικής δράσης, η εγχώρια παραγωγή καυσίμου της Γαλλίας μειώθηκε κατά περισσότερο από 60%, καταπονώντας τα νεύρα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι ουρές αναμονής αυξάνονται και οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί.

Σχεδόν το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων της Γαλλίας αντιμετώπισαν προβλήματα με τις παραδόσεις τουλάχιστον ενός προϊόντος καυσίμου την Κυριακή, από 21% την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε το γραφείο του υπουργού Ενέργειας.

Η Γαλλία απελευθέρωσε στρατηγικά αποθέματα και αύξησε τις εισαγωγές, ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher, προσθέτοντας ότι αυτό θα σημαίνει ότι η κατάσταση του εφοδιασμού θα βελτιωθεί τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο BFM TV, χαιρέτισε την προσφορά της TotalEnergie και είπε ότι περίμενε μια μετακόμιση από τη μονάδα Esso France της ExxonMobil "ώστε ο Γάλλος λαός να μην είναι όμηρος αυτής της κοινωνικής διαμάχης και να πάει στη δουλειά με σιγουριά".

Η Esso France, η τοπική μονάδα της ExxonMobil, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέο γύρο μισθολογικών συνομιλιών με συνδικάτα τη Δευτέρα «με στόχο να επιτρέψουν στα διυλιστήρια του ομίλου να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό».


ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΚΕΡΔΗ

Οι συζητήσεις για τους μισθούς βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες στην ExxonMobil, ενώ η CGT στην TotalEnergies δήλωσε ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη διοίκηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νωρίτερα από τις επίσημες συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα.

Οι εργαζόμενοι στην TotalEnergies επιδιώκουν αύξηση μισθών κατά 10% ξεκινώντας από φέτος, αφού η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε τεράστια κέρδη που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (7,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μερίσματα και ένα επιπλέον ειδικό μέρισμα στους επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να επιβραβευθούν» οι εργαζόμενοι, αλλά η εταιρεία είχε αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Ένας εκπρόσωπος της CGT είπε ότι το σωματείο δεν θα κάνει κανένα επίσημο σχόλιο για την προσφορά της TotalEnergie πριν από τις εσωτερικές συζητήσεις και την ενημέρωση των εργαζομένων.

Το συνδικάτο CFDT, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, το οποίο επέλεξε να μην καλέσει σε απεργίες παρά το γεγονός ότι απαίτησε παρόμοια αύξηση μισθών, δήλωσε σε δήλωση ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες για τους μισθούς τον Οκτώβριο.

Η Aurore Berge, επικεφαλής της κυβερνώσας ομάδας της Αναγέννησης στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν νόμιμο δικαίωμα να αναζητούν μερίδιο σε εξαιρετικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθειά τους, αλλά όχι να βλάψουν τους απλούς ανθρώπους.

"Δεν είναι αποδεκτό οι εργαζόμενοι να κάνουν προληπτικές απεργίες που θα χτυπήσουν ποιον; Οι Γάλλοι που δεν έχουν άλλη επιλογή (από το να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους)", δήλωσε στο BFM TV σε συνέντευξή της την Κυριακή. 


Reuters


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου