Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ο μακρύτερος υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως την επόμενη χρονιά

 



Η Νιγηρία, το Μαρόκο και οι εταίροι τους αναμένουν να λάβουν μια τελική επενδυτική απόφαση τον επόμενο χρόνο για τον μεγαλύτερο υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο από τη Νιγηρία στο Μαρόκο και στη νότια Ευρώπη, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής..

εταιρείας πετρελαίου της Νιγηρίας .

Ο αγωγός, που αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζεται να εκτείνεται για 3.840 μίλια (5.600 χιλιόμετρα) από τη Νιγηρία κατά μήκος της ακτής της Δυτικής Αφρικής μέχρι το Μαρόκο πριν συνδεθεί με αγωγούς στην Ιταλία και την Ισπανία και ενδεχομένως να παραδώσει περισσότερο μη ρωσικό φυσικό αέριο σε Ευρώπη.

Η Νιγηρία θέλει να αξιοποιήσει και να εξάγει περισσότερους από τους τεράστιους πόρους φυσικού αερίου της, οι οποίοι τώρα εξάγονται μόνο από τη Nigeria LNG, μια κοινή επιχείρηση της NNPC και διεθνών μεγάλων πετρελαϊκών και φυσικών αερίων. Περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου για τη Νιγηρία θα σήμαιναν επίσης τη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής φυσικού αερίου του αφρικανού παραγωγού και την εξάλειψη της έκρηξης φυσικού αερίου, σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους.

Τον περασμένο μήνα, η NNPC και το Μαροκινό Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυχείων υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεννόησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νιγηρία-Μαρόκο.  

«Θα λάβουμε μια τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Mele Kyari, Διευθύνων Σύμβουλος της Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), στο Bloomberg σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.  

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του NNPC, ο τεράστιος αγωγός θα κατασκευαστεί σταδιακά, με τον πρώτο να αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι άλλες φάσεις της κατασκευής θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, είπε ο Kyari στο Bloomberg. Η Νιγηρία, το Μαρόκο και άλλοι ενδιαφερόμενοι συζητούν επί του παρόντος τους όρους χρηματοδότησης με πιθανούς οικονομικούς εταίρους και δανειστές, πρόσθεσε.

Η Νιγηρία σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου της και ο τετραπλασιασμός της παραγωγής μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι «πολύ εφικτός», είπε ο διευθυντής.

Ο μακρύτερος υπεράκτιος αγωγός – εάν ολοκληρωθεί εγκαίρως – θα μπορούσε να παρέχει περισσότερο αέριο αγωγών από την Αφρική στην Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, όταν η ΕΕ θα έχει απελευθερωθεί από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδιά της.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου