Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Γερμανία: H ΕΕ να συνεργαστεί με χώρες που μπορούν να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου

 





Η Γερμανία κάλεσε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστούν με χώρες που μπορούν να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, προκαλώντας ανησυχία για τις δεσμεύσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή καθώς προσπαθεί να..

αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν νέα μέτρα για τις υψηλές τιμές ενέργειας και να καλύψουν το χάσμα που προκαλείται από την κατακόρυφη πτώση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου - μια απάντηση που οι Βρυξέλλες είπαν ότι θα πρέπει να επιταχύνει, αντί να επιβραδύνει, τη στροφή της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια.

Σε προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters, η Γερμανία είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής «να συνεργαστούν με χώρες που έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ως μέρος των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα».

Η Γερμανία αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές λύσεις στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα - τόσο επεκτείνοντας ταχύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και εισάγοντας περισσότερο μη ρωσικό αέριο. Η Ρωσία παρείχε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της Γερμανίας πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.


Εξάρτηση

Ωστόσο, οι ακτιβιστές είπαν ότι η έκκληση του Βερολίνου για υποστήριξη νέων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων υπονόμευσε την υπάρχουσα δέσμευση της Γερμανίας να σταματήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για έργα στο εξωτερικό για ορυκτά καύσιμα φέτος.

Η ακτιβίστρια της Greenpeace, Silvia Pastorelli, δήλωσε ότι η επέκταση της εξόρυξης φυσικού αερίου θα εμβαθύνει τη μακροπρόθεσμη εξάρτηση της Ευρώπης από καύσιμα που εκπέμπουν CO2.

«Οι συνέπειες θα είναι περισσότερες ξηρασίες, περισσότερες πλημμύρες και υψηλότερο ενεργειακό κόστος για δεκαετίες», είπε, προτρέποντας το Βερολίνο να επικεντρωθεί στην επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο του εγγράφου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην προηγούμενη δήλωση του καγκελαρίου Scholz στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, όταν είπε: «Για να αντικατασταθούν οι ελλείπουσες ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με χώρες όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου· πάντα φυσικά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα».

Ο Scholz είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει έργα φυσικού αερίου με τη Σενεγάλη, η οποία έχει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ για το κλίμα του 2015, οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη που υπερβαίνει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα σήμαινε ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ως μέρος των προσπαθειών τους για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, χώρες όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον περασμένο Νοέμβριο να «τερματίσουν τη νέα άμεση δημόσια υποστήριξη για τον διεθνή τομέα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022».

Η δέσμευση ανέφερε ότι θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις σε «περιορισμένες» περιπτώσεις που ήταν σύμφωνες με τον στόχο του 1,5C.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου