Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η Exxon πουλά το διυλιστήριο πετρελαίου της Μοντάνα στην Par Pacific





 Η ExxonMobil Corp συμφώνησε να πουλήσει τις ιδιοκτησίες της Billings, Montana,  διυλιστηρίου  και σχετικών αγωγών στην Par Pacific Holdings Inc για 310 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση τερματίζει μια πολύχρονη προσπάθεια του..

αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού να μειώσει περαιτέρω το αποτύπωμα διύλισης και να συγκεντρώσει την παραγωγή σε εργοστάσια κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ και στη Μεσοδυτική. Επίσης, πουλά ακίνητα παραγωγής πετρελαίου για να ενισχύσει τις αποδόσεις.

«Η ExxonMobil επικεντρώνεται στην επένδυση σε εγκαταστάσεις όπου μπορούμε να κατασκευάζουμε προϊόντα υψηλότερης αξίας, όπως λιπαντικά και χημικά», δήλωσε η Κάρεν ΜακΚί, επικεφαλής της μονάδας λύσεων προϊόντων της εταιρείας πετρελαίου.

 Η συμφωνία για το διυλιστήριο  των 63.000 βαρελιών την ημέρα αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Exxon.

Το Par Pacific ήταν ένα από πολλά ανεξάρτητα διυλιστήρια που παρακολουθούσαν και θέλει να επενδύσει μερικά από τα κέρδη ρεκόρ του τρέχοντος έτους για τη διύλιση για να επεκτείνει τα περιουσιακά της στοιχεία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα περιθώρια κέρδους για τη μεταποίηση αργού σε βενζίνη, ντίζελ και καύσιμο αεριωθουμένων έφθασαν σε υψηλά πέντε ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτό το έτος, βοηθώντας την ελκυστικότητα των πωλήσεων. Η άνοδος των ταξιδιών και τα λιγότερα διυλιστήρια από την παύση λειτουργίας της πανδημίας έχουν ωθήσει τη μέση τιμή λιανικής της βενζίνης στις ΗΠΑ στα 3,84 δολάρια το γαλόνι αυτή την εβδομάδα, από 3,36 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Στην πώληση περιλαμβάνονται ο Silvertip Pipeline, το ενδιαφέρον της Exxon για τους Yellowstone Pipeline και Yellowstone Energy LP και τα συμφέροντά της σε τερματικά προϊόντα στη Μοντάνα και την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Par Pacific θα συνεχίσει να προμηθεύει καύσιμα στους σταθμούς Exxon και Mobil στην περιοχή.

Η Exxon έθεσε την εγκατάσταση Billings στην αγορά στο πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης του αποτυπώματος διύλισης των ΗΠΑ σε τρία διυλιστήρια του Gulf Coast - στο Baton Rouge, στη Λουιζιάνα και στο Baytown και στο Beaumont του Τέξας - και σε ένα  διυλιστήριο  251.800 bpd στο Joliet του Ιλινόις.


Reuters

Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου