Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Η άνοδος των ρομπότ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

 


Καθώς η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται ζωτικής σημασίας στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η χρήση της ρομποτικής αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς οι ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να καινοτομήσουν. Οι επενδύσεις στη ρομποτική για..

πλατφόρμες πετρελαίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid, όταν οι εταιρείες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο δεν μπόρεσαν να στείλουν εργαζομένους στις εξέδρες, καθώς επιβλήθηκαν περιορισμοί πανδημίας. Με την εμφάνιση μιας ισχυρής βιομηχανίας ενεργειακής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι εξελίξεις στη ρομποτική ενισχύουν τα πρότυπα ασφάλειας και την αποτελεσματικότητα στις εργασίες πετρελαίου και βοηθούν τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα.  Έχει αναδυθεί μια ολόκληρη βιομηχανία νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μέσω του μεγαλύτερου εκσυγχρονισμού, της αυξημένης απόδοσης και της μείωσης του κόστους, οι ενεργειακές εταιρείες που εκτελούν εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα μπορούν να παραμείνουν πολύτιμες ακόμη και όταν οι εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές γίνονται πιο συνηθισμένες. 

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αγκαλιάσει τον εκσυγχρονισμό τα τελευταία χρόνια, με τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να εισάγουν τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και άλλες ψηφιακές καινοτομίες στις δραστηριότητές τους. Ένας τομέας που μόλις αρχίζει να εκτιμάται είναι η ρομποτική. Και μια εταιρεία ρομποτικής στις ΗΠΑ φαίνεται τώρα να είναι «ανθεκτική στην ύφεση», σύμφωνα με πηγές των μέσων ενημέρωσης, καθώς βγαίνει από την πανδημία καλύτερα από ό,τι ξεκίνησε. Η αμερικανική εταιρεία Offshore Robotics έχει κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η ομάδα μηχανικών της σχεδιάζει και κατασκευάζει ρομπότ για να βοηθούν στις εργασίες πετρελαίου. Η εταιρεία λειτουργεί παράλληλα με την ARC Specialties, η οποία κατασκευάζει μηχανήματα υψηλής τεχνικής και ακρίβειας. 

Η εργασία σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, με γνωστές καταστροφές, καθώς και τακτικές επικίνδυνες δραστηριότητες, που οδηγούν στο θάνατο εκατοντάδων εργαζομένων στην εξέδρα τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ μπαίνει η βιομηχανία της ρομποτικής. Οι εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν τώρα ρομπότ που μπορούν να πραγματοποιήσουν μερικές από τις πιο βρώμικες και επικίνδυνες δραστηριότητες σε πλατφόρμες πετρελαίου, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να το κάνουν. Ο συνιδιοκτήτης της Offshore Robotics, Dan Allford, πιστεύει ότι η ασφάλεια είναι ο κύριος μοχλός ζήτησης για τη ρομποτική, εξηγώντας ότι «Προβάλλουμε τα ρομπότ να κάνουν τα πράγματα που είναι επικίνδυνα», είπε. «Αν πληγώσουμε ένα ρομπότ, κανείς δεν νοιάζεται». 

Η βιομηχανία της ρομποτικής πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 28 τοις εκατό από τώρα έως το 2030. Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που επενδύουν στα ρομπότ . Εκτός από τις αμερικανικές εταιρείες Exxon Mobil, Baker Hughes και Chevron, η Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η Νορβηγική Equinor, η γαλλική Total Energies και η βρετανική Shell και η BP έχουν αυξήσει όλες τις επενδύσεις τους στη ρομποτική. 

Και τώρα η Ιαπωνία αναβαθμίζει το παιχνίδι της με τη ρομποτική. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν καθημερινές περιπολικές και επείγουσες επιθεωρήσεις στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, αλλά οι ιαπωνικές εταιρείες Yokogawa και Mitsubishi Heavy Industries προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό. Το Nippon Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χορηγεί επιχορηγήσεις, χρηματοδοτεί τις δύο εταιρείες για να αναπτύξουν ένα αυτόματο σύστημα επιθεώρησης, χρησιμοποιώντας ρομπότ, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και να προβλέψουν κινδύνους σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις . Η Yokogawa έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνα και ανάπτυξη στην τεχνολογία που απαιτείται για τη σύνδεση μιας πλατφόρμας υπηρεσιών ρομπότ με πολλά ρομπότ, επιτρέποντάς τους να εκτελούν τις απαραίτητες δραστηριότητες. 

Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η αναφορά των δεδομένων που βλέπουν τα ρομπότ, καθώς χρειάζονται άνθρωποι χειριστές για την ακριβή ερμηνεία των δεδομένων εικόνας και ήχου. Σε αυτήν την περίπτωση, το έργο θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για να μετατρέψει τα δεδομένα που συλλέγονται από τα ρομπότ ώστε στη συνέχεια να ερμηνευθούν. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι η χρήση ρομπότ για διαδικτυακή παρακολούθηση θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και στον εντοπισμό τυχόν επιτόπιων ανησυχιών που πρέπει να επιλυθούν γρήγορα.

Στη Γερμανία, στην ετήσια εμπορική έκθεση Hannover Messe, δύο εταιρείες παρουσίασαν τα νέα τους σκυλιά ρομπότ . Το Spot της Boston Dynamics και το ANYmal της ANYbotics αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν για επιθεωρήσεις εξέδρας, χρησιμοποιώντας το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ως υπηρεσία (SaaS) της νορβηγικής εταιρείας Cognite. Τα ρομπότ συγκεντρώνουν σαρώσεις, δεδομένα αισθητήρων και απεικόνιση από απομακρυσμένες τοποθεσίες, ώστε να μπορούν να αναλυθούν από τους εργαζόμενους. Η Νορβηγία χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία AI SaaS για να παρακολουθεί και να αναλύει το ηλεκτρικό της δίκτυο, χρησιμοποιώντας drones, και αναμένει να χρησιμοποιήσει περισσότερα ρομπότ επιθεώρησης σε ενεργειακά έργα στο μέλλον. Εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας στις λειτουργίες, η Cognite πιστεύει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τα ταξίδια, περιορίζοντας την ανάγκη αποστολής εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Αν και η ρομποτική για επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αναπτύχθηκε πολύ πριν από την πανδημία, οι πρόσφατες καινοτομίες, καθώς και οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid για τους εργαζόμενους, έχουν δείξει τα σαφή οφέλη που μπορούν να φέρουν στη βιομηχανία η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις στη ρομποτική θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας στις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στη βελτίωση της απόδοσης, στη μείωση των εκπομπών και στη μείωση του κόστους. Από τη Felicity Bradstock για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου