Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας βλέπει το πετρέλαιο να παραμένει πάνω από 100 δολάρια φέτος

 


Οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ταράζει τις αγορές και αλλάζει τις εμπορικές ροές, σύμφωνα με το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας, Indian Oil Corporation (IOC).

Οι επιπτώσεις από τον..

πόλεμο στην Ουκρανία θα επιβραδύνουν επίσης σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο διευθυντής οικονομικών της ΔΟΕ, Sandeep Kumar Gupta, σε εκδήλωση την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters . .

Η ΔΟΕ είναι ένα από τα πολλά ινδικά διυλιστήρια που ενίσχυσαν τις αγορές και τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, που προσελκύονται από τις έντονες εκπτώσεις των ρωσικών ποιοτήτων σε σύγκριση με το πετρέλαιο από άλλες χώρες. Από την Πέμπτη, η έκπτωση στην οποία πωλείται το ναυαρχίδα του ρωσικού αργού, Urals, ήταν στα τεράστια 35 δολάρια το βαρέλι κάτω από το διεθνές σημείο αναφοράς, το Brent, το οποίο διαπραγματευόταν στα 111 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Παρασκευή.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Ινδία ήταν ένας μικρός και ασήμαντος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι έντονες εκπτώσεις, με τις οποίες η Ρωσία πουλά το πετρέλαιο της στην Ασία μετά τις δυτικές απαγορεύσεις και κυρώσεις στη Μόσχα, έχουν προσελκύσει πολλούς Ινδούς αγοραστές.  

Από τον Απρίλιο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν εκτιναχθεί πάνω από 50 φορές, σε σημείο να αντιπροσωπεύουν το 10 τοις εκατό του συνόλου των ινδικών εισαγωγών, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Business Standard αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ινδία εκτιμάται ότι έχει πλέον εισαγάγει πέντε φορές την ποσότητα όλου του ρωσικού αργού που αγόρασε το 2021.

Η Ρωσία μάλιστα εκτιμάται ότι ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε  ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής  αργού πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο. Ο μέσος ημερήσιος ρυθμός εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία ήταν 819.000 βαρέλια τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 277.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Απρίλιο.  

Ελκυσμένες από τις φθηνές τιμές, η Ινδία, καθώς και η Κίνα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, το οποίο πλέον απαγορεύεται κυρίως στη Δύση


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου