Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Νέα προσπάθεια να βρεθεί λύση για το “υπόλοιπο” της Αφροδίτης στην ισραηλινή ΑΟΖ – Με σενάριο συνεκμετάλλευσης πιέζει το Ισραήλ



 Νέα απόπειρα να δοθεί οριστική λύση στην εκκρεμούσα ισραηλινο-κυπριακή διευθέτηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Ishai» προαναγγέλλει πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Al-Monitor.

Πρόκειται για το τεμάχιο που βρίσκεται στην..

ισραηλινή ΑΟΖ και έχει παραχωρηθεί στις ισραηλινές εταιρείες Israel Opportunity, Nammax Oil & Gas και Eden Energy , αποτελώντας μέρος κοινής γεωλογικής δομής με το κοίτασμα «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Delek Drilling , Chevron και Shell.

Το «Ishai» μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο μόνο ως συνέχεια του κατά πολύ μεγαλύτερου κοιτάσματος «Αφροδίτης», κάτι που καθιστά απαραίτητη τη συμφωνία των δύο μερών, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση του. 

Η απαιτούμενη συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, γεγονός που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Ισραήλ, με την τότε κυβέρνηση να κατηγορείται ότι υποχώρησε εύκολα στις αξιώσεις της κυπριακής πλευράς, ενώ εκτιμάται ότι οι φορολογικές απώλειες για το κράτος του Ισραήλ φτάνουν μέχρι σήμερα τα περίπου 920 εκατ. δολ.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επικείμενες συνομιλίες θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη διαπραγμάτευση να γίνεται με πολιτικούς όρους.

Την επιτάχυνση των προσπαθειών για την οριστική επίλυση του θέματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκάλεσε η νέα υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, κα Κ. Elharrar, η οποία με επιστολή της κάλεσε τις εμπλεκόμενες εταιρείες αμφοτέρων των κοινοπραξιών να καταλήξουν σε συμφωνία για την καταβλητέα αποζημίωση έως τις 4 Μαρτίου. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα.

Στην επιστολή της η κ. Al-Monitor, είχε αναφέρει ότι, εάν δεν υπάρξει λύση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ισραλινή κυβέρνηση να επαναφέρει στο τραπέζι την προοπτική της συνεκμετάλλευσης.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου