Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Στα 497 εκατ. δολάρια ο κύκλος εργασιών της Energean το 2021

 


Στη διάρκεια του 2021, η παραγωγή διαμορφώθηκε πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως ενώ το 2022 εκτιμάται πως η μέση ημερήσια παραγωγή θα είναι μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών.

Θετικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Energean το 2021 με τις προοπτικές του ομίλου να ..

δείχνουν ακόμα καλύτερες για την φετινή χρονιά, ενώ στο β’ τρίμηνο του έτους αναμένει η Energean τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο θαλάσσιο block 12 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της αναλυτικής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2021 προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. 

Όπως αναφέρει ο όμιλος, τα έσοδα της Energean διαμορφώθηκαν στα 497 εκατ. δολάρια (336 εκατ. δολάρια pro forma) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν στα 212 εκατ. δολάρια (108 εκατ. δολάρια pro forma), ενώ οι κεφαλαιακές δαπάνες ήταν 406 εκατ. δολάρια (565 εκατ. δολάρια pro forma).

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια του 2021, η παραγωγή διαμορφώθηκε πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (το 72% σε φυσικό αέριο). Για τις προοπτικές του 2022 η Energean αναφέρει πως θα ξεκινήσει η παραγωγή από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με την εκτίμηση για μέση ημερήσια παραγωγή να είναι μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής στο Ισραήλ.

Ο όμιλος έχει υπογράψει χρηματοδοτικό πακέτο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον που αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Επίσης, στο πρώτο εξάμηνο θα γίνει έναρξη παραγωγής από την πρώτη γεώτρηση των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, ενώ έχει ολοκληρωθεί επίσης η Τεχνική Προμελέτη Σχεδιασμού και Εφαρμογών (Pre-Front-End Engineering Design -pre-FEED) για το project Σύλληψης και Αποθήκευσης Άνθρακα στον Πρίνο.

Η Energean έχει συμφωνήσει για την πώληση spot φυσικού αερίου στην Israel Electricity Company, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στοχεύει να προχωρήσει στη σύναψη επιπλέον συμφωνιών πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου το 2022 αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 710 και 760 εκατ. δολαρίων.

Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» έχει ως στόχο 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (συνολικά, 140 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) και είναι η πρώτη ενός προγράμματος 3+2 γεωτρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο για φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σχολίασε σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, «η επιτυχία της γεώτρησης θα αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, όπου ως βασική προτεραιότητα πλέον αναδεικνύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού».

«Το project – ορόσημο για την εταιρεία μας, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, πρόκειται να δώσει την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς. Έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και από τα θαλάσσια κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, ενώ και τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας) προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό μας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου. 

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η εταιρεία παραμένει εστιασμένη στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα και εργάζεται για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050. «Στη διάρκεια του 2021, πετύχαμε περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας κατά 8% σε ετήσια βάση στα 18,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου και καταφέραμε να μηδενίσουμε τις εκπομπές του λεγόμενου Scope 2 (ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση) σε όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργούμε», κατέληξε ο κ. Ρήγας


Από το businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου