Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στρέφονται στη Μέση Ανατολή για μαζούτ μετά την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία

 



Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ άρχισαν να εξαγοράζουν φορτία μαζούτ από τη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, έδειξαν ναυτιλιακά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ πέρυσι εισήγαγαν..

περίπου 700.000 bpd διαφορετικών τύπων μαζούτ και άλλων πρώτων υλών που πήγαιναν κυρίως στα διυλιστήρια του Κόλπου των ΗΠΑ για να συμπληρώσουν το βαρύ αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας αγοράς.

Η Ρωσία πέρυσι αντιπροσώπευε λίγο λιγότερο από τις μισές εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, το Μεξικό το 20% και η Μέση Ανατολή περίπου το 5%, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Kpler.

Οι προμήθειες στη Μέση Ανατολή πρόκειται να αποτελέσουν τουλάχιστον το 17% των αγορών πετρελαίου στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Refinitiv Eikon.


Αγοραστές στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ

Περίπου 4 MMb από προμηθευτές της Μέσης Ανατολής πρόκειται να εκκενωθούν κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 12 ετών. Για όλο το περασμένο έτος, παρείχαν συνολικά 13 MMb, σύμφωνα με την Kpler.

«Είναι σαφές σημάδι ότι βλέπουμε μια αλλαγή στο πού οι ΗΠΑ αγοράζουν μαζούτ», δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Matt Smith. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να καλύψουν το κενό που άφησε η Ρωσία, είπε ο Smith, δεδομένης της απώλειας των εισαγωγών μαζούτ από τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνόλου των φορτίων μαζούτ βάσει σύμβασης και αναμένεται να κατευθυνθούν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, έδειξαν τα στοιχεία. Τουλάχιστον ένα φορτίο είχε προγραμματιστεί να εκφορτωθεί τον Μάιο.

Οι εισαγωγές μαζούτ από το Μεξικό στις ΗΠΑ αναμένεται επίσης να αυξηθούν τον Απρίλιο, είπαν οι αναλυτές, αλλά τα δεδομένα παρακολούθησης φορτίου δεν έχουν δείξει ακόμη την αύξηση καθώς ο προγραμματισμός από το Μεξικό είναι συνήθως πολύ δυναμικός λόγω των σύντομων δρομολογίων.


Ιρακινά βαρέλια

Το φορτίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ λόγω εκφόρτωσης τον Απρίλιο θα είναι το πρώτο τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ ο Μάρτιος σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ιρακινό μαζούτ θα φτάσει στις ΗΠΑ από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν άλλους προμηθευτές πετρελαίου να ενισχύσουν τις εξαγωγές. Ορισμένοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αυτόν τον μήνα σχετικά με την πιθανή επιστροφή του βαρέως αργού αργού της Βενεζουέλας στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ. Τα διυλιστήρια έχουν επίσης επικοινωνήσει με τον Ισημερινό για επιπλέον βαρέα φορτία αργού.

«Μπορεί κάλλιστα να υπάρξει ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες τους επόμενους μήνες, καθώς το ρωσικό μαζούτ ανακατευθύνεται μακριά από τις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή, ενώ η Μέση Ανατολή στέλνει περισσότερα στις ΗΠΑ», είπε ο Smith.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου