Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Το Κατάρ «επιβεβαιώνει» την κυριαρχία της Ρωσίας στο φυσικό αέριο - «Αδύνατη η αντικατάσταση»



 


Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, το Κατάρ, μπορεί να εκτρέψει μόνο το 10-15% των συμβολαίων φορτίου LNG προς άλλους προορισμούς, δήλωσε χθες (22/2) ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Saad al-Kaabi εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η αντικατάσταση..

των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα είναι «σχεδόν αδύνατη».

Το Κατάρ έχει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων του "κλειδωμένο" με μακροπρόθεσμα συμβόλαια κυρίως σε Ασιάτες αγοραστές, αλλά στέλνει επίσης φορτία και στην Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό, οι αγορές ενέργειας αντέδρασαν μετά την αναγνώριση δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία από την Ρωσία με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου να εκτιναχθούν στα 100 δολ/βαρέλι και το φυσικό αέριο να φτάσει σε διψήφια νούμερα. Σε αυτό βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η είδηση του «μπλοκ» της Γερμανίας στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Η Ρωσία παρέχει νομίζω το 30-40% του εφοδιασμού της Ευρώπης. Δεν υπάρχει μεμονωμένη χώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει αυτόν τον όγκο, δεν υπάρχει η ικανότητα να το κάνει αυτό κάποια χώρα με LNG. "Το μεγαλύτερο μέρος του LNG είναι συνδεδεμένο με μακροχρόνιες συμβάσεις και προορισμούς που είναι πολύ σαφείς. Έτσι, η αντικατάσταση αυτού του όγκου τόσο γρήγορα είναι σχεδόν αδύνατη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Kaabi.


Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις

Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, ι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συζητούν με ενεργειακές εταιρείες και μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως για τη δυνατότητα μεγάλης προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές παραδόσεις.

Ο Kaabi δήλωσε ότι για το Κατάρ η ποσότητα των μετατρέψιμων συμβολαίων που μπορούν να αποσταλούν στην Ευρώπη είναι μόνο στο 10-15%.

Οι σταθμοί LNG της Ευρώπης έχουν περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για την απορρόφηση πρόσθετης προμήθειας από τις ΗΠΑ ή άλλους μεγάλους παραγωγούς σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου