Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Αθ. Καλαϊτζόγλου: Συγκρατημένη ικανοποίηση Βρυξελλών για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

 


Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. Στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης για τον Φεβρουάριο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζει «γενικά καλή πρόοδο», ωστόσο, υποδεικνύει την ανάγκη..

ολοκλήρωσης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων. Παράλληλα, κρούει το καμπανάκι για τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που οδήγησαν, όπως επισημαίνει, σε άνοδο των τιμών καταναλωτή, αποτελώντας, έτσι, πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα.

Ειδικότερα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι βαίνει προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την έγκριση του προτιμώμενου επενδυτή, δηλαδή, της Italgas, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πιστοποίησή του από τη ΡΑΕ. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής προβλέπεται, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, στα τέλη Απριλίου, με το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράττει 476 εκατ. ευρώ (το 65% στη ΔΕΠΑ Υποδομών).

Η Κομισιόν, εξάλλου, φαίνεται να αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας λόγω της δικαστικής διαμάχης της με την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Για το ζήτημα αυτό στην Έκθεση καταγράφεται η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει περαιτέρω την αναστολή της φάσης των δεσμευτικών προσφορών, «ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την έκβαση των εκκρεμοτήτων».

Αντίθετα, για την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου προκύπτει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με την Έκθεση, το πρώτο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τότε αναμένονται από τη ΡΑΕ και τα δύο προαπαιτούμενα ρυθμιστικά κείμενα (Κανονισμός Τιμολόγησης και Κοινωνικοποίηση του έργου).

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα κείμενα αυτά, δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα καθώς, ως και σήμερα, δεν έχουν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει ο Ρυθμιστής. Πάντα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν ως τα τέλη Μαΐου, η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή ως τα τέλη Ιουλίου και η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Για την Κομισιόν, τέλος, συναλλαγή προς ολοκλήρωση εξακολουθεί να θεωρείται και το ποσοστό του δημοσίου στην ΕΛ.ΠΕ.


(euro2day.gr)


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου