Με μια αδύναμη, ανεπαρκή και καθυστερημένη παρέμβαση εξωθήθηκε να αντιδράσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της σφοδρής κριτικής και των κινητοποιήσεων εργαζομένων και πολιτικών κομμάτων, παρέμβαση που δεν αίρει το μείζον διακύβευμα της εκχώρησης του ελέγχου του management από το Δημόσιο στον στρατηγικής σημασίας όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Τρεις εβδομάδες μετά την ανεκδιήγητη απόφαση..
του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. για την απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία των μελών στο Δ.Σ. (7 στα 13) και την κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων σε αυτό, με έμμεσες αναφορές σε... συμφωνίες κυρίων και χωρίς τελικά να διαταράσσονται οι νέες σχέσεις και τα σχέδια κυβέρνησης Ν.Δ. - ιδιώτη μετόχου, υποβλήθηκε πρόταση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ οδηγώντας σε αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της περασμένης Πέμπτης για τις 28 Μαΐου.Διάφορες πλευρές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν βελτίωση την πρόταση ΤΑΙΠΕΔ επί της αρχικής εισήγησης ή ακόμα και διατήρηση, με τη χρήση περίεργων... μαθηματικών, της πλειοψηφίας του Δημοσίου, κάτι που δεν προκύπτει και σίγουρα δεν διασφαλίζεται θεσμικά.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης και εργατικών σωματείων και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (απιστία) των συναινούντων διορισμένων από το Δημόσιο μελών του Δ.Σ., ιδίως αναφορικά με την απώλεια τουλάχιστον 106 εκατ. ως αξία του δικαιώματος του Δημοσίου στο management. Συγχρόνως, όχι μόνο επιβεβαιώνεται το... προβληματικό της απόφασης, αλλά εκτίθενται ευθέως και τα μέλη της διοίκησης που την προέκριναν στη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης.
Πάντως, δεδομένου ότι ακόμα και αυτή η ελαφρά μετατόπιση είναι περισσότερο αποπροσανατολιστική και όχι ουσίας, τίποτα δεν έχει τελειώσει: οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία στις 28.5, η επεξεργασία τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που θα καλύπτει θεσμικά το ζήτημα προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, όπως έχει προαναγγείλει ο Σ. Φάμελλος στη Βουλή, είναι σε εξέλιξη, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επίσης αντιτίθεται δηλώνοντας ότι η χρησιμοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ ως Δούρειου Ίππου για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα δεν πρέπει να περάσει, ενώ είναι πάντα στην ευχέρεια όλων όσοι έχουν έννομο συμφέρον να προχωρήσουν σε νομική διερεύνηση των επιπτώσεων των αποφάσεων.
Στα μέτρα των ιδιωτικών συμφερόντων
Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ., εφόσον διατηρεί αμέσως ή εμμέσως (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ποσοστό τουλάχιστον 35% των μετοχών της εταιρείας. Ωστόσο μπορεί να γίνει τροποποίηση της πρόβλεψης αυτής εφόσον έχει ληφθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι με πλειοψηφία του μισού συν μιας του συνόλου των μετοχών. Προστίθεται δε ότι εάν η συμμετοχή του Δημοσίου μειωθεί κάτω από 35%, τότε μπορεί να γίνει τροποποίηση των προβλεπόμενων οποτεδήποτε, κατόπιν απόφασης Γενικής Συνέλευσης (με απλή απαρτία και πλειοψηφία), εισάγοντας νέα δεδομένα στα δικαιώματα του Δημοσίου, που θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της εκάστοτε συμφωνίας μετόχων. Τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, χωρίς συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον ασκήθηκε το δικαίωμα απευθείας διορισμού, ενώ τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ανέρχονται σε τουλάχιστον 4 (1/3 των μελών). Πάντως, ο διορισμός δεν είναι και τόσο... απευθείας, αφού, κατά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, βάσει της “πολιτικής καταλληλότητας” που επίσης εισάγεται, θα αποτελεί ουσιαστικά προαπαιτούμενο για τους τέσσερις η έγκρισή τους (θετική πρόταση) από την επιτροπή υποψηφιοτήτων.
Διάφοροι κύκλοι επιχειρούν να εμφανίσουν ως “πλειοψηφία” του Δημοσίου τον διορισμό των 4 μελών από το Δημόσιο, μαζί με το “ενδεχόμενο” άλλα 3 μέλη να ορίζονται με συναπόφαση δημοσίου - ιδιώτη μετόχου... Η συγκεκριμένη πληροφορία προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της περαιτέρω άμβλυνσης των εντυπώσεων, όμως, αν ισχύει, αφήνει ακόμα κι αυτή την υποτιθέμενη ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στη διοίκηση εντελώς στην ευχέρεια του ιδιώτη μετόχου, αφού δεν υπάρχει καμία νομική εξασφάλιση.
Εκπροσώπηση εργαζομένων
Υπό την πίεση των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε, την περασμένη Τρίτη, στη Βουλή, ότι η διοίκηση καλείται να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για σύννομη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. Ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια, παραπέμποντας είτε στην ενημέρωση που έχει ήδη γίνει από τη διοίκηση περί εκπροσώπησης εργαζομένων σε θυγατρικές του ομίλου είτε σε κάποια ενδεχόμενη άτυπη συμφωνία περί συμμετοχής τους, που βεβαίως, εφόσον δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση, δεν διασφαλίζεται η διατήρηση της ισχύος της.
Νέα κινητοποίηση
Για σπουδή της τελευταίας στιγμής από το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει αναβολή έτσι ώστε να προτείνει στο παρά πέντε τη μορφή του νέου Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., επιβεβαιώνοντας τη βασιμότητα των επιχειρημάτων του και δικαιώνοντας τις συνδικαλιστικές και νομικές κινήσεις του, κάνει λόγο το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ). Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί επίσκεψη - ενημέρωση αλλά και αποστολή εξωδίκου από το Σωματείο στο ΤΑΙΠΕΔ.
“Υπό την σκιά της προχειρότητας και του σχεδιασμού κυριολεκτικά στο πόδι, τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., που επιμένουν να αντιμετωπίζουν έναν ενεργειακό Όμιλο με 5.000 εργαζόμενους σαν το μαγαζάκι του μπαμπά τους”, αποφασίστηκε ομόφωνα κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 28.5.2021 και συνέχιση του αγώνα, παρά τις κινήσεις παρέμβασης κυβέρνησης - διοίκησης εν μέσω εκλογικών διαδικασιών στο Σωματείο
Από το avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου