Η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για το διάστημα 16 Νοεμβρίου μέχρι και 18 Δεκεμβρίου 2020 τα "Draft Brolga Assessment and Mitigation Standards" σε σχέση με τη μελλοντική ανάπτυξη αιολικών έργων. Τι είναι όμως αυτό; Απλά, Brolga είναι το πουλί της πιο πάνω εικόνας, ένα είδος Αυστραλιανού γερανού, που υποτίθεται πως θέλουν να το προστατέψουν τόσο απ' το μελλοντικό πετσόκομμα όσο κι απ' την εκδίωξη απ' τις περιοχές αναπαραγωγής, που του επιφυλάσσουν οι ανεμογεννήτριες. Φυσικά είναι άλλη μια περίπτωση που απαιτείται προστασία απ' τους "προστάτες", που αν ήθελαν πραγματικά να το προστατέψουν θα..
πετούσαν τις ανεμογεννήτριες στα σκουπίδια. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, απλά για την προστασία του γερανού η Πολιτεία της Βικτόρια άνοιξε τη δημόσια διαβούλευση για τριάντα τρείς (33) ημέρες.Στην Ελλάδα, ο επίδοξος Υπουργός-Πινόκιο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στις 2 Οκτωβρίου (16:00) το "Σχέδιο" της δήθεν "Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης". Η προθεσμία διαβούλευσης ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου (16:00), δηλαδή τριάντα εννιά (39) ημέρες, μόλις έξι (6) ημέρες περισσότερο απ' την προστασία του Αυστραλιανού γερανού. Κι ας αφορά τις ζωές κάπου 350-400 χιλιάδων κατοίκων! Επειδή ωστόσο εδώ είναι Βαλκάνια και τα καρτέλ της Κολομβίας ωχριούν μπροστά στις Βαλκανικές μεθοδεύσεις, από 16 Οκτωβρίου έβαλαν εντελώς προσχηματικά σε καραντίνα το Νομό Κοζάνης, το μισό πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας. Κι από 23 Νοεμβρίου έβαλαν συμπληρωματικά και το Νομό Καστοριάς.
Παρόλο που στις 16 Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με σχετικό έγγραφο ζήτησε παράταση της διαβούλευσης για 15 ημέρες, παράταση δεν δόθηκε. Παρόλο που μια ημέρα πριν λήξει η διαβούλευση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο πως συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής "Δίκαιης" (sic) Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη να υπάρξει παράταση στη διαβούλευση, παράταση δεν δόθηκε. Είπαμε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι "παίξε-γέλασε". Εδώ έχουμε "άριστους", πραγματικά σαΐνια στις μεθοδεύσεις. Κι όχι μόνο έκλεισαν τη διαβούλευση άρον-άρον μ' ελάχιστα σχόλια, αφού ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας ήταν απασχολημένος με το πώς θα επιβιώσει σήμερα κι όχι με το τι θα γίνει το 2023, αλλά, επιπλέον, στις 26/11 μάθαμε πως "Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την τελική εκδοχή του masterplan, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα"! Εν μέσω του γενικού lock down στη χώρα! Η απόλυτη περιφρόνηση της κοινωνίας, η απόλυτη περιφρόνηση τόσο των πολιτών όσο και των φορέων τους!
Το απόλυτα γελοίο του πράγματος είναι πως την ώρα που το Υπουργείο Ενέργειας έβγαζε το Δελτίο Τύπου για την "έγκριση του Τελικού Σχεδίου", το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίαζε επί 9 ώρες με τηλεδιάσκεψη, μαζί με το Μουσουρούλη, για να συζητήσει το Master Plan! Μετά τα πιο πάνω θυμήθηκα πως το Μάιο 2009 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας στο "Business Week 2009", που είχε οργανώσει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ξέσπασε ενάντια στην έλλειψη ηθικών αξιών στο πολιτικό σύστημα της χώρας: "Η Δημοκρατία είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο πολίτευμα, που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα. ... Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και η προσοχή αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών κι αυτές οι ηθικές αρχές αναφέρονται στη δημοσία ζωή ... μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, είναι η ευσυνειδησία, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός της γνώμης του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και η συνείδηση ευθύνης. Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια. Και δυστυχώς αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι τα αίτια με τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουμε την παρούσα αρνητική κατάσταση."
Καθόλου τυχαία προφανώς, μόλις ένα μήνα μετά την ομιλία του Στεφανόπουλου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την έκθεση που ξεγύμνωνε την τότε κυβέρνηση κι άνοιγε το δρόμο της επισημοποίησης της χρεοκοπίας της χώρας. Η ηθική χρεοκοπία είχε προηγηθεί της οικονομικής. Διαβάζοντας για τις πιο πάνω μεθοδεύσεις σε μια απλή διαβούλευση, πιστεύει μήπως κανείς πως αυτά που περιέγραφε το 2009 ο Στεφανόπουλος έχουν διορθωθεί σήμερα; Όχι βέβαια, η χώρα πηγαίνει ολοταχώς απ' το κακό στο χειρότερο: το 2010 μας "έσωσαν" επειδή το χρέος ήταν στο 127% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2018 το χρέος ήταν στο 182% και στο τέλος του 2020, με τους "άριστους", το δημόσιο χρέος έχει περάσει το 206% του ΑΕΠ. Η νέα χρεοκοπία είναι μπροστά μας ...
Λεπτομέρεια για τους νεότερους: ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν εξέχων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Υπουργός Εσωτερικών, Κοινωνικών Υπηρεσιών και τελικά Προεδρίας των Κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν μπορούσε ούτε να μυρίσει το Μητσοτακέικο. Αν ζούσε σήμερα κι έβλεπε την κατάντια της χώρας με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας των "αρίστων" του Μητσοτάκη του νεότερου, ασφαλώς θα είχε πολλά περισσότερα να πει ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου