Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου; Έως και τα 5 δολ. πιστεύουν κάποιοι

Από το m.naftemporiki.gr
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει βουτιά 60% από τις αρχές του έτους και κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Αλλά οι traders της αγοράς πιστεύουν ότι τα χειρότερα... έπονται.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται σήμερα στα 26,55 δολάρια με άνοδο 6% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και του αμερικανικού αργού στα 23,86% με θεαματική ανάκαμψη 17%. Ωστόσο πρόκειται για μία αντίδραση που έρχεται..
ύστερα από μεγάλη αιμορραγία και οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα έχει για πολύ συνέχεια. Την Τετάρτη οι τιμές είχαν βυθιστεί 13%. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν traders πετρελαίου οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 20 δολάρια ή και χαμηλότερα. Συγκεκριμένα 18 από τους 20 traders βλέπουν πτώση στα 20 δολάρια για το μπρεντ και στα 15 έως 17 δολάρια για το αμερικανικό αργό. Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στην έρευνα ήρθε από αναλυτή του κινεζικού fund Shanghai Youlin Investment Management. Βλέπει τεράστιες πιέσεις και πτώση κάτω του κόστους στα 15 δολάρια. 

“Η Goldman Sachs υποβάθμισε την εκτίμησή της στα 20 από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Όσο για τη Citigroup θέλει στο βασικό σενάριό της την μέση τιμή του brent στα 17 δολάρια. Δεν αποκλείει δε ένα εφιαλτικό για τους παραγωγούς πετρελαίου σενάριο στο οποίο οι τιμές θα καταρρέουν στα 5 δολάρια το βαρέλι.Η Energy Aspects επίσης βλέπει βουτιά του μπρεντ στα 10 δολάρια τον Απρίλιο, αλλά ανάκαμψη στη συνέχεια. 

Να θυμίσοιυμε οτι σε μία περιόδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, εξαιτίας των μέτρων, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του Covid19 η Σαουδική Αραβία έχει πλημμυρίσει την αγορά με φθηνό πετρέλαιο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου