Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στο δικαστήριο στέλνουν την Total για τη μείωση των εκπομπών αερίων

Από το worldenergynews.gr
Αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι ολιγωρεί στο θέμα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βρίσκεται η γαλλική Total .Δεκατέσσερις τοπικοί φορείς και έξι οργανώσεις ακτιβιστών ζήτησαν από γαλλικό δικαστήριο να δώσει εντολή στον πετρελαϊκό κολοσσό Total να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όπως ανακοίνωσαν ομάδες ακτιβιστών.

Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, η πρόσφατη..
νομική πρόκληση είναι η τελευταία ένδειξη ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση από ακτιβιστές, επενδυτές και κυβερνήσεις για τη μείωση των εκπομπών, καθώς ο αγώνας εναντίον των κλιματικών αλλαγών αυξάνεται.

Η «αναγνώριση των κινδύνων που δημιουργούν οι δραστηριότητες της Total και ο ευθυγράμμισή της με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου» αποτελεί το μείζον θέμα των τοπικών φορέων.

«Μέχρι το 2050, οι κάτοικοι της Γκρενόμπλ της Ανατολικής Γαλλίας θα βιώσουν τρεις μήνες θερμών κυμάτων το χρόνο και το χιόνι θα συνεχίσει να εξαφανίζεται το χειμώνα. Έχουμε επίσης την ευθύνη να πιέσουμε τους μεγαλύτερους εκπομπούς αερίων θερμοκηπίου να δίνουν το παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Eric Piolle.

Ο διάλογος για την αλλαγή του κλίματος και ο ρόλος της βιομηχανίας ενέργειας γίνεται όλο και πιο θερμός. Οι εταιρείες πετρελαίου έχουν αντιμετωπίσει διαδηλώσεις από ακτιβιστές εδώ και χρόνια, αλλά τώρα ακόμη και κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές τους παροτρύνουν να κάνουν περισσότερα.

Από την πλευρά της, η Total εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί νομικές ενέργειες όταν "οι λύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη τόσο της ανάγκης για ενέργεια για όλους όσο και των κλιματικών αλλαγών απαιτούν συνεργασία όλων των φορέων. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας όλα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής» τόνισε μεταξύ άλλων η εταιρεία.

Η εταιρεία στοχεύει τουλάχιστον στη μείωση κατά 13% των εκπομπών στις εκμεταλλευόμενες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2025.

Τέλος, έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει την αιολική και ηλιακή ενέργεια, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου