Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Οι 24.800 λόγοι που καταστρέφουμε τη χώρα γεμίζοντας τις βουνοκορφές αιολικά!

Από το greeklignite.blogspot.com
Έτυχε πριν λίγες μέρες να πέσει το μάτι μου σ' ένα άρθρο, σε ιστότοπο του γνωστού και μη εξαιρετέου κλιματολάγνου Ομίλου Bloomberg, για το πώς η Ισπανία μπορεί να απεξαρτηθεί πολύ γρήγορα απ' το κάρβουνο. Φάνηκε ενδιαφέρον, μπήκα λοιπόν στον ιστότοπο του διαχειριστή του Ισπανικού συστήματος ηλεκτροδότησης, για να δω πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. 

Ε, γέλασε κάθε πικραμένος! Ήταν..
22:30 του Σαββάτου 25/1/2020, τέλος της εβδομάδας, οι Ισπανοί είχαν γεμίσει ταβέρνες και μπαράκια κι όσοι δεν είχαν βγει είχαν αναμμένα φώτα, έβαζαν πλυντήρια, άναβαν τηλεοράσεις, φόρτιζαν κινητά και τα λαπτοπ, μαγείρευαν, με λίγα λόγια ζητούσαν ρεύμα. Πού θα το έβρισκαν ωστόσο, αφού μέσα στο σκοτάδι τα φωτοβολταϊκά ήταν ανύπαρκτα; Μα φυσικά στα αιολικά, η Ισπανία έχει κάπου 25.300MW αιολικά, περί τα 24.800 στην ηπειρωτική χώρα και περί τα 500 στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά (Βαλεαρίδες και Κανάρια). Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, εκτός απ' τα φωτοβολταϊκά, εξαφανισμένα ήταν και τα αιολικά! Όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, από 24.800MW αιολικών οι Ισπανοί έπαιρναν μόλις 934MW, μόλις 3,76% των εγκατεστημένων. Αυτά αρκούσαν για την κάλυψη μόλις του 2,96% των αναγκών σε ρεύμα, την ίδια στιγμή που το κάρβουνο, απ' το οποίο "θα απεξαρτηθεί πολύ γρήγορα η Ισπανία", κάλυπτε το 5,93% των αναγκών, ακριβώς τα διπλά σε σχέση με τα αιολικά! Fake news, το Bloomberg.

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα έχουμε ήδη βάλει 3.576ΜW  αιολικά, πάνω από 3.000 στο Διασυνδεμένο Σύστημα, όπου η συνήθης ζήτηση φορτίου είναι 3-8.000MW. Αν δεν το καταλάβατε, ακόμα και αν βάλουμε 24.800MW αιολικά, πάλι δεν θα είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ρεύμα. Τα 24.800MW κάνουν κάπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτό σημαίνει πως αν κι εμείς πληρώσουμε κάπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, λεφτά που φυσικά δεν έχουμε, τα λεφτά θα πάνε στο βρόντο!

Αλλά, αν είχαμε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, κρατηθείτε ...., 23 νέες, υπερσύγχρονες Πτολεμαΐδες 6,7, 8 , ...27, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας συγκράτησης ρύπων, ακόμα και με δέσμευση του CO2, να μην ενοχλεί όσους ενοχλούνται απ’ το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη. Και θα είμαστε απολύτως σίγουροι πως θα είχαμε ρεύμα, ο λιγνίτης μας, ο δικός μας μαύρος χρυσός μας ξελάσπωσε ως χώρα για δυο γενιές Ελλήνων, στήριξε τη βιομηχανία, στήριξε την απασχόληση, μείωσε την ανεργία και τη μετανάστευση. Αλλά μάλλον δεν ...
τις χρειαζόμαστε τόσες Πτολεμαΐδες, οπότε θα μας περίσσευαν λεφτά να απασχολήσουμε κανένα γιατρό σε Ελληνικό νοσοκομείο, αντί να τους εκπαιδεύουμε εδώ κι έπειτα αυτοί να τρέχουν σε Βρετανία και Σουηδία για να βρουν δουλειά.


Φυσικά η 25/1/2020 δεν ήταν σταγόνα στον ωκεανό και την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 24/1/2020, καθημερινή ημέρα, στις 22:10 το βράδυ οι Ισπανοί είχαν γυρίσει σπίτι απ' τις δουλειές, ζητούσαν ρεύμα, αλλά και πάλι είχε λίγο άνεμο. Δείτε στην πιο πάνω εικόνα, τα αιολικά έδιναν 1640MW και κάλυπταν το 4,73% των αναγκών, ενώ την ίδια ώρα το κάρβουνο κάλυπτε το 6,04%. 
Και στις 15:20, νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας, που υπήρχαν και φωτοβολταϊκά, τα αιολικά έδιναν 1796MW και κάλυπταν το 5,11% των αναγκών, ενώ την ίδια ώρα το κάρβουνο κάλυπτε το 6,11%. Πόσες φορές μεγαλύτερη έκταση απ' την Ελλάδα έχει η Ισπανία; Μια χερσόνησος ανάμεσα σε Μεσόγειο κι Ατλαντικό; Κι όμως, τα στοιχεία είναι αμείλικτα, ΔΕΝ ΦΥΣΑΕΙ! Τα αιολικά είναι πεταμένα λεφτά!

Έχω ξανασχολιάσει στο ιστολόγιο πως η Ισπανία δεν έχει πια δικό της κάρβουνο, είχε βάλει τα δικά της ανθρακωρυχεία σε διαδικασία κλεισίματος και εισήγαγε κάρβουνο -κυρίως- απ' την Κολομβία. Είχα γράψει επίσης για το πώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε πει πως αιολικά & φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Ισπανίας. Κι είχα γράψει για το πώς οι Ισπανοί έτρεχαν απεγνωσμένα να κάνουν νέα καλωδιακή διασύνδεση με τη Γαλλία, για να ξεφορτώνουν προς Κεντρική Ευρώπη το τυχαίο αιολικό ρεύμα της Ιβηρικής. Αν λοιπόν κλείσουν κι αυτά τα τελευταία και παλιά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο που έχουν, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν: ή θα αυξήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή θα πάρουν κι αυτοί ρεύμα απ' τα πυρηνικά της Γαλλίας.

Οι Ισπανοί έβαλαν πολλά αιολικά μόνο επειδή καταρχήν τα κατασκεύασαν οι ίδιοι και μόνο επειδή έχουν πολλά νερά, που μπορούν να αντιδρούν γρήγορα στις αυξομειώσεις απόδοσης των αιολικών. Και κόντεψαν κι αυτοί να χρεοκοπήσουν επί Ραχόι, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ είχε φθάσει στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.  Εμείς είμαστε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ' τους Ισπανούς, δεν τα κατασκευάζουμε και έχουμε και απείρως λιγότερα νερά. Γιατί λοιπόν να βάλουμε αιολικά;

Ο Αίολος ως πηγή ενέργειας είναι παντελώς αναξιόπιστος, το ξέρουμε απ' τα Ομηρικά Έπη ακόμα, τότε που ο Αγαμέμνονας θυσίασε την Ιφιγένεια στην Άρτεμη μήπως και φυσήξει αέρας κι επιτρέψει τον απόπλου απ' την Αυλίδα. Το ξέρουμε απ' την αντικατάσταση των ιστιοφόρων πλοίων με ατμόπλοια. Το ξέρουμε κι απ' την αντικατάσταση των ανεμόμυλων με ηλεκτροκίνητους μύλους. Οι μόνοι που δεν θέλουν να το καταλάβουν είναι οι πολιτικοί, που βάζουν ολοένα και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη μας, προκειμένου να στηρίζουμε τις Γερμανικές και Δανέζικες εξαγωγές ανεμογεννητριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου