Μεγάλες αλλαγές σημειώνονται στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, καθώς η καινοτομία στην ψηφιακή τεχνολογία εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2023.
Όπως εξηγεί το σχετικό video των Financial Times, οι πετρελαϊκές επί δεκαετίες επενδύουν σε ισχυρούς υπολογιστές προκειμένου να αναλύσουν σεισμικά δεδομένα και να καθορίσουν τους «στόχους» στις γεωτρήσεις. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε, και σήμερα μια..
στις τρεις προσπάθειες οδηγεί σε ανεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Τα νέα μοντέλα, όμως, υπόσχονται περαιτέρω βελτίωση, λένε οι αναλυτές, με την αναλογία να διαμορφώνεται σε ένα στα δυο.
Η διάδοση της τεχνολογίας αυτής επιτρέπει την αυτοματοποίηση και κάνει τις διαδικασίες ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και φθηνότερες. Η νορβηγική Equinor, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα της επιτρέψει να κάνει τις γεωτρήσεις 15-20% γρηγορότερα ως το 2020.
Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες cloud επιτρέπουν στον κλάδο να αποθηκεύει και να αναλύει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχει συγκεντρώσει σε σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ υποχωρεί και το κόστος των αισθητήρων συγκέντρωσης στοιχείων. Στην επέκταση του κοιτάσματος Tengiz στο Καζακστάν, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή το 2022, η Chevron θα χρησιμοποιήσει ένα εκατομμύριο αισθητήρες.
Μια απλή αύξηση 1% στην παραγωγή από κάθε κλασικό πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο μπορεί να προσθέσει το ισοδύναμο 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στην αγορά. Όσο δηλαδή η παραγωγή της Λιβύης. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου