Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι ψηφοφορίες για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό διεξάγονται ταυτόχρονα με έναν σκυλοκαβγά όπου το προεδρείο και η «αντιπολίτευση» εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι όλοι συμφωνούν στο κύριο, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Είναι μια ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση και χρειάζεται κάθε συνάδελφος να βγάλει συμπεράσματα για το πώς πρέπει ένα εργατικό σωματείο να λειτουργεί και να παλεύει για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου για την απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας, οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις με την τακτική τους νομιμοποιούν μια προς..
μια αυτές τις κατευθύνσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Ο δικαστικός αγώνας που επικαλείται το προεδρείο αποτελεί μια αυταπάτη καθώς κανένα δικαστήριο ελληνικό ή ευρωπαϊκό δεν θα πάει κόντρα στην γραμμή της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση. Αποτελεί συνειδητό ψέμα για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση, καθώς είναι όλοι τους κεντρικά συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ). Ταυτόχρονα έχουν ψηφίσει ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν δυο χρόνια πέρασε το νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει τους εργαζομένους να παλέψουν
ώστε να μη περάσει η πλήρης κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια ώρα όλες οι
παρατάξεις στο ΠΣΕΕΠ είχαν απορρίψει πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου για απεργία που
καλούσαν άλλα συνδικάτα και ομοσπονδίες με το επιχείρημα ότι σαν σωματείο δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα της χώρας και ακολουθούμε την γραμμή της ΓΣΕΕ. Σήμερα λοιπόν το ΠΣΕΕΠ παρουσιάζει ως ιστορική συμφωνία κάτι το οποίο κάνεις δεν γνωρίζει, καθώς περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη του δικηγόρου. Ταυτόχρονα το ΠΣΕΕΠ επικαλείται ως μεγάλη επιτυχία την δυνατότητα οι συνάδελφοι που βγαίνουν σε σύνταξη να έχουν πρόσβαση σε καλύτερο τιμολόγιο από την ασφαλιστική εταιρεία για να συνεχίσουν το συμβόλαιο της «Εθνικής». Με λίγα λογία το προεδρείο λειτουργεί σαν ασφαλιστικός σύμβουλος. Επιπλέον, μην εκπλαγεί κάνεις αν αυτή η «ιστορική συμφωνία» μετατραπεί σε ένα ιστορικό πακέτο εθελούσιων απολύσεων.

Συνάδελφοι,

Όσο διατηρείται σε ισχύ ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου, που έχει ήδη μειώσει τις συντάξεις παλιών και νέων συνταξιούχων, έχει ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης, καμία πρόταση νόμου και καμία τέτοια ρύθμιση που διατηρεί άθικτο το αντιλαϊκό πλαίσιο, δεν θα διασφαλίσει σε μόνιμη βάση τους συνάδελφους. Για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε ενέργεια, χρειάζεται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από κοινού να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί από την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών.

Σε σχέση με τα οικονομικά του σωματείου και του ΤΑΑΤ καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια του προεδρείου, για εκταμίευση 10.000€ χωρίς απόφαση ΔΣ του ΤΑΑΤ, που εκφυλίζει την λειτουργία του σωματείου. Το Αγωνιστικό Μέτωπο έχει επισημάνει ότι το ΤΑΑΤ θα πρέπει να είναι μόνο απεργιακό και δεν θα πρέπει να έχει κάποιον άλλο χαρακτήρα και για αυτόν το λόγο δεν συμμετέχουμε στο ΔΣ του. Δεν μας προκαλεί εντύπωση ο κουρνιαχτός που σηκώνεται γύρω από την οικονομική διαχείριση του ταμείου, καθώς όλα αυτά τα χρόνια για να κρατάνε τους συσχετισμούς στο σωματείο οδηγούνται σε μια ατέλειωτη κατρακύλα παραβίασης ακόμα και των στοιχειωδών αρχών που διέπουν την δημοκρατική λειτουργία των εργατικών συνδικάτων.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο, δεν στέκεται στις προσωπικές αντεγκλήσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό γιατί διαφωνούμε με τη γραμμή και την δράση που αναπτύσσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τη γραμμή της συναίνεσης με τους εργοδότες και της υποταγής στα σχέδιά τους. Τέτοια γραμμή ακολουθεί και η συνδικαλιστική ηγεσία σε επίπεδο ΓΣΕΕ, την οποία οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο χώρο στηρίζουν με χεριά και με πόδια.

          Η άλλη γραμμή βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες, είναι γραμμή σύγκρουσης και διεκδίκησης. 
Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν:
· Για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων των μνημονίων - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο-35ωρο-5νθημερο.
· Για κοινωνική ασφάλιση, υγεία και ασφάλεια στη δουλειά. Σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες που εργάζονται στα ΒΑΕ.
· Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις – Για δημόσιο κρατικό φορέα ενέργειας – Για φθηνά καύσιμα για το λαό.
· Για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
· Για κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοθετικών διατάξεων για τις ΣΣΕ.
· Για προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου