Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Ο Putin κατηγορεί τη Βουλγαρία για σκόπιμη καθυστέρηση στην κατασκευή του TurkStream

Από το worldenergynews.gr
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε την Βουλγαρία την Τετάρτη 4/12/2019 για σκόπιμη καθυστέρηση στην εφαρμογή του αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας TurkStream στην επικράτειά της και δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να βρει τρόπους για να παρακάμψει τη Βουλγαρία εάν χρειαστεί.

Οι δηλώσεις του  Putin έγιναν στη ρωσική πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Η Ρωσία κατασκευάζει..
τον TurkStream σε δύο γραμμές, με 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με το πρώτο σκέλος να τροφοδοτεί την Τουρκία και το δεύτερο με τη Βουλγαρία στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη γραμμή τον επόμενο μήνα, αλλά η έναρξη της δεύτερης εξαρτάται από την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο TurkStream και ο Nord Stream 2 είναι ουσιαστικής σημασίας για τη Μόσχα να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία επιθυμεί να αναστείλει τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic , ο Putin δήλωσε ότι η Βουλγαρία "καθυστερεί" σκόπιμα την υλοποιήση του TurkStream στην επικράτειά της.

"Αν η βουλγαρική ηγεσία δεν το θέλει (ο TurkStream να τρέξει μέσω της επικράτειάς της) θα βρούμε άλλους τρόπους για να την εφαρμόσουμε στη νότια Ευρώπη", δήλωσε ο Putin χωρίς να ανφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Τον Σεπτέμβριο, η Βουλγαρία υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Σαουδαραβική Arkad για την κατασκευή του αγωγού μήκους 474 χλμ.

Η Σόφια ελπίζει ότι ολόκληρος ο αγωγός, ο οποίος η Βουλγαρία ονομάζει Balkan Stream, θα τεθεί σε λειτουργία το 2020, αλλά δεδομένου ότι η σύμβαση με τη Σαουδική εταιρεία υπογράφηκε μόλις τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι αξιωματούχοι της βιομηχανίας αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Vucic δήλωσε στον Putin ότι η Σερβία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στο έδαφός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου