Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

H Vitol ξεκίνησε τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από το Τουρκμενιστάν

Από το worldenergynews.gr
Η Vitol, ο μεγαλύτερος trader πετρελαίου παγκοσμίως, θα ξεκινήσει να εξάγει καύσιμο πετρέλαιο και ντίζελ από το Τουρκμενιστάν μέσω του ρωσικού λιμανιού Novorossiisk αυτό το μήνα, αξιοποιώντας την πρόσφατη επιτυχία της στην επανέναρξη εξαγωγών αργού πετρελαίου του Τουρκμενιστάν μέσω της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters η Vitol προσχώρησε..
στους επίσημους παίκτες όπως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν νωρίτερα φέτος για να αποκτήσει το μερίδιο του λέοντος στις εξαγωγές αργού του Τουρκμενιστάν.

Οι αναλυτές της αγοράς προέβλεπαν ότι η Ελβετική εταιρεία εμπορικών συναλλαγών θα δυσκολευθεί να εκτελέσει τη συμφωνία λόγω έλλειψης δεξαμενόπλοιων στην Κασπία Θάλασσα, τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται από την SOCAR, αλλά η Vitol τα κατάφερε και τώρα επεκτείνεται σε εξευγενισμένα προϊόντα.

Το Τουρκμενιστάν πωλεί τα περισσότερα από τα πετρελαιοειδή του στο Αζερμπαϊτζάν ή τα εξάγει στην αγορά της Μαύρης Θάλασσας μέσω των γεωργιανών λιμένων.

Ορισμένοι trader εξήγαγαν επίσης προϊόντα πετρελαίου μέσω του καναλιού ναυτιλίας Volga-Don στη Ρωσία, αλλά αυτό συνήθως κλείνει από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο λόγω πάγου.

"Το Δεκέμβριο η πρώτη δοκιμαστική αποστολή (μέσω του Novorossiisk) προγραμματίζεται. Εάν όλα πάνε καλά, το επόμενο έτος αναμένεται να προμηθεύσουν περίπου 500.000 τόνους (πετρελαϊκών προϊόντων) ".

Σύμφωνα με trader, h Vitol κέρδισε διαγωνισμό τον Μάιο για να αγοράσει πετρελαϊκά προϊόντα από το διυλιστήριο του Turkmenbashi στο Τουρκμενιστάν φέτος, αλλά χρειάστηκε μήνες λειτουργίας της εταιρείας για να διαπραγματευτεί τον εφοδιασμό.

"Έπρεπε να διαπραγματευτούν με τους σιδηροδρόμους της Ρωσίας, τα τελωνεία, να καθορίσουν πλοία για να περάσουν την Κασπία Θάλασσα", ανέφερε ένας από τους trader.

Η μεταφορά πετρελαιοειδών από το Τουρκμενιστάν στο ρωσικό λιμάνι του Novorossiisk στη Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ περίπλοκη καθώς συνεπάγεται φόρτωση στο Turkmenbashi, διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα, εκφόρτωση στο λιμάνι Makhachkala της Ρωσίας και στη συνέχεια μεταφορά των προϊόντων μέσω σιδηροδρόμων στο Νοβοροσίσκ, όπου θα εκφορτωθούν se θαλάσσιες εξαγωγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου