Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Λυπητερή 1,6 δισ για την ExxonMobil εισηγείται ο γ.εισαγγελέας της Ν.Υορκης

Από το worldenergynews.gr
Οι δικηγόροι της πολιτείας της Νέας Υόρκης και της  Exxon Mobil Corp προχώρησαν στην τελική αγόρευση μιας δίκης που κατηγορεί την πετρελαϊκή εταιρεία ότι κρύβει από τους επενδυτές το πραγματικό κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση, η οποία κατατέθηκε..
τον Οκτώβριο του 2018 στο κρατικό δικαστήριο του Μανχάταν, ήταν η πρώτη από τις πολλές αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για να δικαστούν.

Περιείχε μαρτυρίες από επενδυτές, εμπειρογνώμονες και τον πρώην CEO της Exxon Rex Tillerson, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς εναντίον της εταιρείας.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι η Exxon προκάλεσε ζημιές στους επενδυτές έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ψευδώς ότι είχαν εκτιμήσει σωστά τις επιπτώσεις των μελλοντικών κανονισμών για το κλίμα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ο δικηγόρος της Exxon δήλωσε την Πέμπτη 7/11/2019 ότι η πολιτεία απέτυχε να προσκομίσει μαρτυρία από οποιονδήποτε επενδυτή που παραπλανήθηκε.

«Η υπόθεση είναι σχεδόν ένα αστείο», δήλωσε ο Theodore Wells. "Αλλά είναι ένα σκληρό αστείο, η τιμή σου, γιατί η φήμη πολλών ανθρώπων έχει πληγεί και αποθαρρυνθεί από την άσκηση της καταγγελίας".

Δικηγόρος της πολιτείας δήλωσε ότι η υπόθεση κατέληξε στο αν η Exxon είχε αποκαλύψει επαρκώς το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

"Το ερώτημα εδώ δεν είναι κατά πόσον οι υπάλληλοι της Exxon είναι καλοί άνθρωποι ή ακόμη προσπαθούσαν να βρουν το καλύτερο", δήλωσε ο Jonathan Zweig.

"Στην προκειμένη περίπτωση, το ερώτημα είναι εάν οι αποκαλύψεις της Exxon ήταν ακριβείς και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν", ανέφερε.

Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα "κόστος αντιπροσώπευσης" μέχρι και $ 80 ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πλούσιες χώρες έως το 2040, αλλά εσωτερικά χρησιμοποιούσε στοιχεία τόσο χαμηλά όσο 40 δολάρια ανά τόνο ή καθόλου.

Ο Tillerson κατέθεσε ότι το κόστος αντιπροσωπεύει την εκτίμηση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των μελλοντικών κανονισμών για τον άνθρακα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και ενσωματώθηκε σε έναν οδηγό δεδομένων που χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Exxon.

Ξεχωριστά, ανέφερε, η εταιρεία αξιολόγησε το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου σε "μικρό επίπεδο" για συγκεκριμένα έργα, όταν είναι απαραίτητο.

Τον περασμένο μήνα, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη της δίκης της Νέας Υόρκης, η Μασαχουσέτη υπέβαλε παρόμοια αγωγή κατηγορώντας την Exxon για παραπλάνηση επενδυτών και καταναλωτών για δεκαετίες σχετικά με το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην αλλαγή του κλίματος.

Τόσο η Μασαχουσέτη όσο και η Νέα Υόρκη άρχισαν να ερευνούν την Exxon μετά από ειδησεογραφικά δελτία το 2015 λέγοντας ότι οι επιστήμονες των εταιριών είχαν αποφασίσει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Exxon και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP Plc, η Chevron Corp και η Royal Dutch Shell Plc αντιμετωπίζουν αγωγές από πόλεις και κομητείες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εταιρείες δήλωσαν στα δικαστήρια ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αλλαγή του κλίματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου