Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι Σαουδάραβες δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή στο πετρέλαιο λόγω των επιθέσεων

Από το energypress.gr
Mε νέα ηγεσία τόσο στην κρατική πετρελαϊκή, όσο και στο υπουργείο Ενέργειας, η Σαουδική Αραβία δεν είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη διαταραχή που θα ακολουθήσει την κυριακάτικη επίθεση των επαναστατών της Υεμένης ενάντια στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις στο Αλμπαΐκ, οι οποίες διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών.

Η απομάκρυνση του Χαλίν αλ-Φαλίχ από τις θέσεις..
του υπουργού Ενέργειας και προέδρου της Saudi Aramco είναι ένα καταστροφικό λάθος για την εταιρεία και ένα σημάδι διάβρωσης του ρόλου της χώρας ως πηγή σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Συνέβη λίγο πριν την επίθεση, η οποία αποκάλυψε τη συνεχή ευαισθησία της αγοράς πετρελαίου στα γεγονότα της περιοχής.

Ο κ. Φαλίχ αναγνωρίζεται επί μακρόν ως ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Υπό την ηγεσία του η Aramco επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο πιο αποδοτικός παραγωγός του ΟΠΕΚ. Ως υπουργός ενέργειας από το 2016, τοποθέτησε τη Σ. Αραβία σε ένα ρεαλιστικό ρόλο στην αγορά και ολοκλήρωσε συμφωνίες για τα όρια παραγωγής παρά τις πολιτικές περιπλοκότητες που πάντα υπάρχουν σε ένα καρτέλ το οποίο περιλαμβάνει το Ιράν και το Ιράκ.

Ο κ. Φαλίχ είναι μηχανικός στο επάγγελμα και εισήλθε στην Aramco 40 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά, ο ρόλος των κοινών ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ περιορισμένος. Υπηρετούν το βασιλιά, όμως καθώς ο βασιλιάς Σαλμάν είναι πολύ ασθενής για να ασκήσει πραγματική εξουσία, καταλήγουν να είναι εξαρτώμενοι από την ασταθή κρίση του πρίγκιπα και διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Δεν υπάρχει περιθώριο για διαφωνίες. Ο διάδοχος όρισε τον αδερφό του, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ως υπουργό ενέργειας, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στο υπουργείο, αλλά δεν είχε ποτέ έλεγχο στην Aramco. Η προεδρία της εταιρείας μεταβιβάστηκε στον Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, ο οποίος δεν έχει εμπειρία από το πετρέλαιο, αλλά είναι επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου. Αυτό υποδεικνύει ότι η αλλαγή συνδέεται με την πώληση μεριδίου της Aramco μέσω δημόσιας προσφοράς. Επίσης, το 95% της Aramco θα μεταβιβαστεί στο κρατικό ταμείο.

Σε έναν φυσιολογικό κόσμο, η αγορά μεριδίου στην Aramco θα ήταν μια λογική επένδυση. Το κόστος παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Όμως, το να είναι κανείς μειοψηφικός μέτοχος στην εταιρεία που θα παραμείνει κατά 95% στην ιδιοκτησία και υπό τη διοίκηση του βασιλιά δεν είναι πολύ ελκυστικό. Οι νέοι μέτοχοι πιθανότατα δεν θα λαμβάνουν πραγματικές πληροφορίες ούτε θα έχουν επιρροή στις αποφάσεις. Δίχως αμφιβολία, κάποιοι θα αναλάβουν το ρίσκο, αλλά και πάλι πολλοί αναμένουν ότι η αποτίμηση της εταιρείας και άρα η τιμή της μετοχής και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι πολύ κάτω από τα 2 τρις. δολάρια που φέρεται να στοχεύει ο διάδοχος.

Η παρουσία ή η απουσία έμπειρων διοικητών όπως ο κ. Φαλίχ θα είναι βασικό στοιχείο στην αποτίμηση. Απομένει να φανεί αν αυτή θα είναι μια πλήρως δημόσια προσφορά με βάση αληθινά δεδομένα, που θα υπόκειται βάσει των κανόνων της αγοράς σε δέουσα επιμέλεια ή αν θα τη διαχειριστούν ως ιδιωτική πώληση.

Για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η απομάκρυνση του κ. Φαλίχ μόνο αποσταθεροποιητικά μπορεί να λειτουργήσει. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ θα διαχειριστεί τις σχέσεις με τον υπόλοιπο ΟΠΕΚ δεδομένης της επιθετικής στάσης της βασιλικής οικογένειας απέναντι σε ορισμένους γείτονές της.

Είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον φανταστούμε να συμβουλεύει το διάδοχο σχετικά με μια ούτως η άλλως δύσκολη πετρελαϊκή αγορά, ακόμα και πριν από την επίθεση του σαββατοκύριακου.

Υπάρχει επαρκής δυναμικότητα και μέσα στον ΟΠΕΚ και διεθνώς ώστε να καλυφθεί ακόμα και μια παρατεταμμένη διακοπή της λειτουργίας του Αλμπαΐκ ή του γειτονικού κοιτάσματος Χουραΐς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά, όμως, είναι κάποιου είδους σαουδική εκδίκηση ενάντια στο Ιράν, το οποίο στηρίζει τους επαναστάτες Χούθι στην Υεμένη. Ο φόβος μιας τέτοιας σύγκρουσης που εντείνεται από την ασταθή φύση του σαουδαραβικού καθεστώτος υπό το διάδοχο, θα οδηγήσει την πετρελαϊκή αγορά μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν η εκδίκηση γίνει πράξη, η όποια άνοδος της τιμής θα μπορούσε να διατηρηθεί, τροφοδοτόντας τον κίνδυνο μιας οικονομικής ύφεσης. Είναι πιθανό πως ο κ. Φαλίχ απομακρύνθηκε επειδή είπε τη γνώμη του με ειλικρίνεια για αυτά τα θέματα. Αλλά η αποτίμηση της αλήθειας στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ περιορισμένη.

του Νικ Μπάτλερ

(Financial Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου