Από το energia.gr
Σε αναβρασμό ευρίσκονται τις τελευταίες 48 ώρες οι αγορές πετρελαίου σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη μετά το πλέον πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, χαράματα του περασμένου Σαββάτου, κατά στρατηγικής σημασίας παραγωγικών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.Όπως έγινε γνωστό, μετά τις συντονισμένες και ταυτόχρονες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούτι αντικαθεστωτικοί (που υποστηρίζονται από το Ιράν) μέσω drones και οι οποίες ξεκίνησαν στις 4:00 το Σάββατο, επλήγησαν..
το πεδίο παραγωγής Khurais και η μεγάλη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq, η οποία θεωρείται κλειδί για τη λειτουργία του πετρελαϊκού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας.
Η ανωτέρω μονάδα, η οποία έχει τεθεί πλήρως εκτός λειτουργίας εξαιτίας της πυρκαγιάς που εξεδηλώθη μετά την επίθεση και γρήγορα εξαπλώθηκε στο σύνολο των εγκαταστάσεων, είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία 5,7 εκατ. βαρελιών/ ημέρα. Με την Σαουδική Αραβία να παράγει περί τα 10,0 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, το πλήγμα για το παραγωγικό δυναμικό του μεγαλύτερου πετρελαιοεξαγωγέα του κόσμου είναι ιδιαίτερα βαρύ. Λιγότερο σοβαρές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την αδρανοποίηση του παραγωγικού κοιτάσματος Khurais, το οποίο θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα μετά από αυτό του Gwawar, που είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κοίτασμα του κόσμου. Ανακαλυφθέν το 1957, το Khurais άρχισε να παράγει μόλις το 2009, αφού προηγήθηκε ένα μεγάλο και σύνθετο έργο ανάπτυξης που κόστισε περί τα $3,5 δισ. Σήμερα το εν λόγω κοίτασμα παράγει 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα η οποία -μαζί με αυτή από το Gwawar και άλλα γειτονικά κοιτάσματα- διοχετεύεται στην πληγείσα μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης στο Abqaiq.
Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας από το πλήγμα στο κοίτασμα Khurais και τις πέριξ αυτού εγκαταστάσεις άντλησης και αποθήκευσης είναι ότι αυτές ευρίσκονται στο σημείο συνάντησης σημαντικών αγωγών πετρελαίου που συνδέουν την ανατολική με τη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και εγκαταστάσεις στο βορρά με άλλες του νότου. Με τη Σαουδική Αραβία να είναι υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής και συγχρόνως να αποτελεί το μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγό -με εξαγωγές που φθάνουν τα 8,0 εκατ. βαρέλια/ ημέρα- η αδυναμία αίφνης να συνεχιστεί η παραγωγή στα σημερινά επίπεδα (τον Αύγουστο η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στα 9,75 εκατ. βαρέλια/ ημέρα) έχει σημάνει συναγερμό στο παγκόσμιο πετρελαϊκό στερέωμα.
Αν και η Saudi Aramco, η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας που έχει και το μονοπώλιο παραγωγής και διάθεσης, δεν έσπευσε να καθησυχάσει τους πελάτες της εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις (τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί), ο CEO της εταιρείας Amin Nassir δήλωσε ότι η φωτιά στις εγκαταστάσεις στο Abqaiq έχει κατασβεσθεί χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Βασίλειου πρίγκιπας Andulaziz bin Salman επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει σταματήσει η παραγωγή 5,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά ότι οι εξαγωγές θα συνεχιστούν κανονικά και τα συμβόλαια της με τα ανά το κόσμο διυλιστήρια θα τηρηθούν στο ακέραιο, αφού οι ποσότητες είναι εξασφαλισμένες μέσα από τα εκτενή αποθέματα που διαθέτει σε αποθηκευτικούς χώρους τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και στα ανά τον κόσμο depot που ελέγχει, όπως αυτά που ευρίσκονται στο Ρότερνταμ, στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και στο Σίντι Κερίρ στην Αίγυπτο.
Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά την τελευταία εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα που υπέστη η Σαουδική Αραβία από την τελευταία αυτή επίθεση των Χούτις -που όμως οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού εξωτερικών τους Μάικ Πόμπεο, έσπευσαν να αποδώσουν στο Ιράν- έστω και εάν η παραγωγή αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα σε μερικές εβδομάδες, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί έδειξε ποσό ευάλωτο είναι το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας. Για αυτό και ήταν έντονη και απότομη η αντίδραση των διεθνών αγορών με το άνοιγμα των χρηματιστήριων εμπορευμάτων σήμερα το πρωί. Με την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, να εκτινάσσεται στα $71,95 το βαρέλι στις ασιατικές αγορές (αυξάνοντας τις τιμές κατά 20% σε λίγες μόνο ώρες) για να ακολουθήσει το ICE στο Λονδίνο στα $68,20 (από τα $60,10 που ήταν την Παρασκευή) και το WTI στην Νέα Υόρκη στα $61 (από τα $55). Παρά το γεγονός ότι αργότερα μέσα στην ημέρα οι τιμές όλων των ποικιλιών δείχνουν σαφή σημεία υποχώρησης, με το Brent να διαπραγματεύεται στα €65,27 για παραδόσεις Οκτωβρίου, η ανησυχία είναι έκδηλη και στις δυο ακτές του Ατλαντικού, καθότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος επέστρεψε απειλητικός όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη περίοδο και δείχνει ότι θα παίξει αυξημένο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών από εδώ και εμπρός
Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά το τελευταίο εξάμηνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου