Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

ExxonMobil: Αποχωρεί, μετά από 50 χρόνια, από τη βρετανική Βόρεια Θάλασσα - Στα 2 δισ. δολάρια τα περιουσιακά της στοιχεία

Από το worldenergynews.gr
Η Exxon Mobil εξετάζει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βρετανική Βόρεια Θάλασσα μετά από περισσότερα από 50 χρόνια στη λεκάνη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επικεντρώνεται στην παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ και σε νέα έργα.

Σύμφωνα με το Reuters η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με αρκετούς φορείς..
εκμετάλλευσης της Βόρειας Θάλασσας τις τελευταίες εβδομάδες για να εκτιμήσει το ενδιαφέρον για ορισμένα ή όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

Η έξοδος από τη Βρετανική Βόρεια Θάλασσα θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη υποχώρηση από την Ευρώπη για την Exxon η οποία έχει ήδη τοποθετήσει σε νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία ανοικτής θαλάσσης στη περιοχή.

Η  Exxon  ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις από τους ανταγωνιστές της Chevron και ConocoPhillips οι οποίοι νωρίτερα φέτος πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της Exxon διοικούνται μέσω μιας κοινής επιχείρησης με την Royal Dutch Shell, γνωστή ως Esso Exploration and Production UK, και περιλαμβάνουν συμμετοχές σε περίπου 40 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Exxon παράγει περίπου 80.000 βαρέλια πετρελαίου και 441 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα στη Βρετανική Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Στους πιθανούς αγοραστές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν μεγάλοι παραγωγοί της Βόρειας Θάλασσας, όπως οι Chrysaor και  Neptune, οι οποίοι έχουν αποκτήσει χαρτοφυλάκια από βετεράνους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Η εκχώρηση αξίας σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα είναι περίπλοκη, διότι πολλά πεδία και υποδομές πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους και απαιτούν την αποσυναρμολόγηση ή τον παροπλισμό, μια δαπανηρή διαδικασία που μπορεί να αντισταθμίσει τα έσοδα της παραγωγής.

Ο Neivan Boroujerdi, αναλυτής της Wood Mackenzie, δήλωσε ότι αναμένεται έξοδος Exxon, εκτιμώντας τη σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Σε συνδυασμό με τα νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία της, για τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η ExxonMobil την πρόθεσή της για εμπορία, θα μπορούσε να   φτάσει το ένα τρίτο του μέσου για την επίτευξη του στόχου εκχώρησης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε ο Boroujerdi.

Η επιχείρηση της Exxon στο Ηνωμένο Βασίλειο "είναι ελκυστική. Είναι πολύ παραγωγική, με λειτουργικό κόστος περίπου το ήμισυ του μέσου όρου του Ηνωμένου Βασιλείου. "

Η Βόρειος Θάλασσα έχει αναβιώσει την παραγωγή τα τελευταία χρόνια λόγω της εμφάνισης νέων τομέων και της βελτίωσης των επιδόσεων των φορέων εκμετάλλευσης μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014.

Ωστόσο, η παραγωγή της λεκάνης αναμένεται να μειωθεί την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Αρχή Πετρελαίου και Αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε περίπτωση που οι άμεσες συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές δεν αποφέρουν αποτέλεσμα, η Exxon θα εξετάσει το ενδεχόμενο διορισμού εξωτερικής τράπεζας για να πραγματοποιήσει μια επίσημη διαδικασία πώλησης, ανέφεραν πηγές του reuters.

Δεν ήταν σαφές εάν μια πώληση περιουσιακών στοιχείων θα απαιτούσε τη διάσπαση της κοινής επιχείρησης Esso.

Η Esso παράγει φυσικό αέριο από το 1968 και πετρέλαιο από το 1976, συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου Brent, το οποίο είναι συνώνυμο με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς και είναι τώρα παροπλισμένο.

Το επιχειρησιακό σημείο εστίασης της Exxon τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αυξάνει γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου στη λεκάνη της Permian, καθώς και στη Γουιάνα, όπου αναπτύσσει τεράστια, αναξιοποίητα πεδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου